WindEurope: U prvom kvartalu ove godine 12 zemalja naručilo vetroturbine kapaciteta 4,7 GW, Poljska najviše

U prvom kvartalu ove godine 12 evropskih zemalja naručilo je vetroturbine kapaciteta 4,7 GW, što je 17% manje nego u poslednjem kvartalu prošle godine, ali 30% više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazao je novi izveštaj WindEurope koji sumira ugovorene isporuke vetroturbina za period između 1. januara 2024. i 31. marta 2024. godine.

Najviše vetroturbina je naručila Poljska (1,5 GW), slede Nemačka (716 MW) i Litvanija (264 MW).

Kad je reč o proizvođačima, Siemens Gamesa je dobio 45% od ukupnog broja porudžbina – i sve su stigle iz jedne zemlje, Poljske. Na drugom mestu je lider iz prošlogodišnjeg kvartala, Nordex, sa 43% naručenih kapaciteta u devet zemalja. Preostalih 12% narudžbina primio je Vestas u šest država.

Naručeno 30% više vetroturbina nego u istom periodu prošle godine (Izvor: WindEurope)

Izveštaj evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope, čiji je i OIE Srbija član, pratio je narudžbine za 53 vetroparka u prvom kvartalu 2024. godine, na osnovu javno dostupnih informacija o komercijalnim transakcijama i budućim dogovorima.

Da podsetimo, u izveštaju za poslednji kvartal prošle godine, na top listi WindEurope pojavila se Srbija sa jednom narudžbinom vetroturbina – proizvođač opreme Ming Yang je u poslednjem kvartalu prošle godine ugovorio isporuku 25 vetrogeneratora ukupne snage 150 MW.

Kompletan izveštaj o prvom kvartalu ove godine možete pronaći u nastavku.

Foto: Pixabay/Pexels