Srbija na top listi Wind Europe – Naručeno 25 vetrogeneratora od kompanije Ming Yang

U poslednjem kvartalu prošle godine 14 evropskih zemalja naručilo je vetroturbine kapaciteta 5,6 GW. Najviše je naručila Španija, dok je Nordex kompanija koja je dobila najveći broj porudžbina – ključni su nalazi izveštaja WindEurope, evropske asocijacije za energiju vetra, čiji je OIE Srbija član.

U izveštaju koji rezimira ugovorene isporuke vetroturbina za period između 1. oktobra 2023. i 31. decembra 2023. godine, na top listi WindEurope pojavljuje se Srbija sa jednom narudžbinom vetroturbina – proizvođač opreme Ming Yang je u poslednjem kvartalu prošle godine ugovorio isporuku 25 vetrogeneratora ukupne snage 150 MW.

Španija predvodi naručeni kapacitet sa 1,1 GW (Izvor: WindEurope)

WindEurope prati najavljene porudžbine vetroturbina na osnovu javno dostupnih informacija o komercijalnim transakcijama i budućim poslovima.

Tako su u poslednjem kvartalu evidentirane narudžbine za ukupno 5,6 GW (od čega 0,7 GW nije objavljeno) u 14 zemalja. Postojala je jedna offshore narudžba – u Holandiji (780 MW).

Ukupan naručeni kapacitet je povećan za 19% u odnosu na treći kvartal 2023. godine i za 14% na godišnjem nivou.

Na top listi je i Srbija sa narudžbinom od proizvođača Ming Yang (Izvor: WindEurope)

Španija predvodi naručeni kapacitet sa 1,1 GW, a slede Nemačka (922 MW) i Holandija (780 MW).

Kad je reč o kompanijama, kao lider se izdvojio Nordex koji je dobio 46% svih otkrivenih kapaciteta za narudžbu, a slede Vestas (37%), GE (14%) i Ming Yang (3%).

U četvrtom kvartalu 2023. godine Nordex je objavio porudžbine u 11 zemalja, Vestas u 9, GE i Ming Yang u po jednoj zemlji. Zanimljivo je i da je sve turbine u Francuskoj u poslednjem kvartalu prošle godine isporučio Nordex, a u Holandiji i Finskoj Vestas. Tri četvrtine naručenih turbina ima snagu iznad 5 MW.

Broj naručenih vetroturbina po zemljama (Izvor: WindEurope)

Inače, WindEurope je pratio porudžbine za 101 vetropark u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Kompletan izveštaj možete pronaći u nastavku.

Foto: Pixabay/ Peter Dargatz