Žene su snalažljivije i visprenije u svakom poslu, pa i u OIE sektoru

Nevena Đukić poznata je u javnosti kao urednica Energetskog portala, vodećeg specijalizovanog internet medija i štampanog magazina. Manje je poznato da je Energetski portal sastavni deo Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj (CEEFOR) čija je osnovna delatnost pružanje inženjerskih usluga. Nevena Đukić je generalna direktorka CEEFOR-a, rukovodi timom inženjera, a uz to je aktivna u kompaniji MT Komex koja pripada istoj porodičnoj grupaciji. Nevena je inače profesor engleskog jezika i dokaz da se uz puno rada, mušku podršku i osmeh kao zaštitni znak može sve.

Direktorka ste CEEFOR-a, kompanije čija je delatnost pružanje inženjerskih usluga koje su uglavnom dominantni muški posao. Otkud žena, filolog po struci, u takvom poslu?

– Uz velikodušnu pomoć, podršku i mentorstvo Miloša Kostića, ja sam na neki način ubačena u ovaj posao. Ranije mi je i bilo teško, dešavale su mi se situacije u kojima se i inženjeri moraju dobro zamisliti, a možete da pretpostavite kako je bilo meni, filologu u tom muškom poslu. Danas je mnogo drugačije, kroz rad sam napredovala, sazrela, štreberski naučila sve što treba i mogu slobodno reći da se odlično i snalazim. Naravno, vetar u leđa mi daje kako Miloševo iskustvo, tako i sigurnost koju imam, jer se oko mene nalazi tim ljudi koji su najbolji u svom poslu. Zajedno nalazimo rešenja i za najkomplikovanije probleme sa kojima se srećemo.

CEEFOR se uglavnom bavi projektovanjem tehničke dokumentacije za OIE projekte. Koji su najvažniji projekti?

– CEEFOR se već 12 godina uspešno bavi projektovanjem i ishodovanjem dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Naši prvi projekti, kao što su izgradnja kogeneracionih postrojenja i gasnih elektrana (8MW) za kompaniju NIS i 2 MW za SOLARIS Energy definitivno spadaju među najvažnije projekte, iako smo uradili veće projekte za TOYO Tires 8,4 MW i DeLaSol 12MW.

Pored ovih, veoma smo ponosni i na izradu projekta za vetroelektrane Kostolac od 66MW za Elektroprivredu Srbije, čija gradnja je u toku. Tu su i projekti za kompanije IKEA, Grundfos, MINAQUA, UNIOR Components, TERMOVENT, STEEL-IMPEX i mnogi drugi. Kako smo prvi počeli da se bavimo razvojem solarnih elektrana u Srbiji, lista naših klijenata je dugačka zbog čega smo i prepoznatljivi u ovom sektoru.

Kako upravljate ljudskim resursima i poslovanjem?

– Moram reći da to nimalo nije lak zadatak. Svi koji me poznaju znaju da sam uvek “na telefonu” odgovaram na pozive, poruke, mejlove. Ono što mi je posebno važno jeste to da moj tim zna da sam uvek tu za njih i da svaki problem zajedno možemo da rešimo, nekada na teži, nekada na lakši način, ali rešenje, dobro za sve, uvek se nađe.

Priznanje za Energetski portal na konferenciji OIE Srbija 2022

Da li muškarci poštuju žene u poslu ili postoje momenti kada se osećate nedovoljno poštovano u poslu koji obavljate?

– Muškarci iz mog okruženja i poslovni partneri veoma poštuju žene. Prate sve ono što radimo, tu su kao pomoć i podrška i na njih uvek mogu da se oslonim. Do sada nisam imala loša i neprijatna iskustva, a ni koleginice iz mog tima.

U našoj kompaniji su svi jednaki, bez obzira na pol i stečeno obrazovanje i za ovih 12 godina rada CEEFOR-a nikada nisam čula neku „opasku“ na temu polne nejednakosti. Mi se svi trudimo da nesebično delimo znanje stečeno svih ovih godina, kako bismo zajedno rasli i napredovali i mislim da u tome leži ključ uspeha.

CEEFOR pripada grupaciji kompanija u kojoj se nalazi i MT Komex, koji se bavi izgradnjom solarnih elektrana. Koja je Vaša uloga u tom poslu?

– CEEFOR i MT-KOMEX zajednički rade na implementaciji solarne energije, tako da uvek ima nekog „preplitanja“. Možda bi moje najveće „uplitanje“ u MT-KOMEX bio marketinške prirode i organizacije raznih sajmova i konferencija na kojima učestvujemo. 

Učešće na panelu posvećenom ženama u zelenoj industriji na konferenciji OIE Srbija 2021

Na koji način biste motivisali mlade devojke da posao potraže u sektoru OIE? Zašto je to dobar posao?

– Sektor obnovljivih izvora energije je nešto što će tek da raste i da se razvija i samim tim ovo je oblast u kojoj ima puno prostora za inovacije, nove ideje. Iz mog dosadašnjeg iskustva mogu reći da smo veoma sposobne, rame uz rame sa jačim polom možemo da završavamo gotovo sve poslove. Za neke stvari smo malo snalažljivije i visprenije, i sigurna sam u to da kada nešto rešimo da završimo to i obavimo. Obnovljivi izvori energije su oblast u kojoj možemo da se dokazujemo i pokazujemo našu snalažljivost i znanje koje smo stekle, jer ovo je pravi trenutak da svi zajedničkim snagama radimo na tome da se OIE oblikuje na najbolji mogući način.