Uspešno održan OIE SRBIJA dan na Novosadskom sajmu – Veliko interesovanje publike i posetilaca

Drugi dan Međunarodnih dana investicija i energetike u Novom Sadu, koji je programski organizovalo Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, obeležilo je veliko interesovanje publike u kojoj su bili  predstavnici ambasada Finske, Kanade, Belgije, kao i zvaničnici AERS, EPS, EMS.

Panele je posetilo više 200 gostiju, dok je na radionicama bilo više od 130 učenika i studenata.

Događaj su otvorili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj uz veliko prisustvo zvanica, predstavnika državnih i pokrajinskih institucija, vodećih kompanija iz oblasti energetike u zemlji i regionu. Učesnicima su se obratili zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Zoran Tasić, predsednik Saveta agencije za energetiku Dejan Popović i menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović. Ona je pozdravila održavanje Međunarodnih dana investicija i energetike i istakla kako je Udruženje sa zadovoljstvom prihvatilo programsku organizaciju drugog dana ove značajne manifestacije.

Panel diskusije izazvale su veliku pažnju i odziv učesnika te je pred punom salom usledio program pripremljen od strane vodećih stručnjaka iz domena obnovljive energije u Srbiji.

Prvu panel diskusiju posvećenu tehničkim, regulatornim i tržišnim izazovima za industriju energije vetra moderirao je Nenad Jovanović iz kompanije LDK Konsultanti, a govornici su bili Miloš Mladenović – direktor SEEPEX-a, Dušan Opačić – project manager kompanije Elicio, Aca Marković – član Saveta Agencije za energetiku RS i Nebojša Vučinić – direktor Direkcije za razvoj Elektromreža Srbije.

Na drugom panelu, o izazovima finansiranja oie projekata govorili su Pavle Milekić – prinicipal bankar EBRD-a, Vladimir Milanović – generalni direktor kompanije Masdar Taaleri Generation, Aleksandar Savić – direktor Direkcije za poslove sa javnim sektorom i specijalizovana finansiranja Erste banke Srbija i Stefan Jevremović – team leader ACB osiguranja.

Kao uvod u treći panel posvećen solarizaciji Srbije, učesnicima se obratio prof.dr Saša Igić, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Moderatorka ovog panela, Nevena Đukić – direktorka CEEFOR-a o prozjumerima iz ugla građana i kompanija, malim i velikim solarima govorila je sa Ivanom Đorđević – direktorkom Sektora za upravljanje kupcima proizvođačima JP Elektroprivreda Srbije, Predragom Matićem – Direktorom Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije, Vladimirom Šijačićem – građaninom prozjumerom i Nikolom Gruborom – inženjerom u kompaniji MT Komex.

Uz tri panel diskusije, održane su i tri edukativne radionice za studente i učenike završnih godina srednjih škola gde su mladi imali priliku da se iz prve ruke informišu o elementima rada u oie sektoru.

Nikola Luković – rukovodilac VE Kovačica (Enlight i New Energy Solutions) uputio je studente u sve segmente razvoja, izgradnje i operativnog rada vetroparkova.

O uspešnim primerima iz oie prakse iz ugla elektroenergetske kompanije govorili su Zoran Kukobat, Mladen Miletić i Jana Tanasić, predstavnici kompanije ELNOS Group.

Rad na oie projektima iz ugla žena zaposlenih u oie sektoru studentkinjama i studentima predstavile su Nikolina Gengo – junior project development inženjer u kompaniji New Energy Solutions, Selma Mujezinović – advokat u kancelariji KSEL advokati i Danijela Isailović – menadžerka Udruženja OIE Srbija. Ova radionica, deo je projekta ,,Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ koji je podržala Ambasada Kanade u Beogradu.