Trodnevni Samit energetike održan u Trebinju

Danas je završen trodnevni Samit energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije „SET Trebinje 2023“.

Samit je otvoren svečanom ceremonijom u kojoj su pozdravne govore održali visoki predstavnici energetskih organizacija, ministarstava i državnog vrha, među kojima je govorila i Jelena Matejić, direktorka EMS-a. Usledio je i bilateralni susret na temu energetske stabilnosti i nezavisnosti regiona između Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske i Petera Szijjartoa, ministra spoljnih poslova Mađarske.

Gostima je održana i prezentacija generalnog sponzora SET-a, kompanije Elnos Group, redovnog člana Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, nakon čega je započet niz panel diskusija sa najvažnijim temama u energetskom sektoru regiona. Za vreme SET-a održano je 9 panel diskusija sa mnogobrojnim gostima koji su komentarisali i diskutovali o najvažnijim temama koje se tiču energetike u regionu.

Učesnici panela govorili su o razvoju infrastrukture elektroenergetskih mreža, prozjumerima u regionu, cenama energenata u regiji, ulozi distribuirane proizvodnje i usluge fleksibilnosti u razvoju tržišta, mehanizmima osiguranja energetske tranzicije, bezbednosti energetskog sektora, regionalnom pristupu snabdevanju energentima, razvoju elektromobilnosti u regionu i uticaju redovnog održavanja termoenergetskih i hidroenergetskih postrojenja.

Učesnici panela na ,,SET Trebinje 2023“ bili su i predstavnici redovnih članova Udruženja OIE Srbija, Miroslav Tomašević (JP Elektroprivreda Srbije) i Miloš Kostić (MT-Komex), kao i predstavnici pridruženih članova Udruženja OIE Srbija, Bodin Bulatović (IFC) i Petar Mitrović (Karanović&Partners).

Miroslav Tomašević, generalni direktor JP Elektroprivrede Srbije, redovnog člana Udruženja bio je učesnik panel diskusije na temu „Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju – uloga EU“. JP Elektroprvireda Srbije na putu energetske tranzicije planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a  Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim. Tomašević je takođe najavio da u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit, koji će ispratiti sve evropske standarde.

Miloš Kostić, generalni direktor kompanije MT-Komex, redovnog člana Udruženja, održao je prezentaciju  i govorio o planovima kompanije i njenom zaokretu ka obnovljivim izvorima energije, projektima koji su do sada ostvareni kao i o planovima za budućnost. Podsetimo, kompanija MT-Komex je kao zlatni sponzor bila važan deo Samita energetike.

Bodin Bulatović održao je prezentaciju o radu IFC grupacije.

Petar Mitrović, partner u Karanović & Partners, pridruženom članu Udruženja OIE Srbija bio je učesnik  na panelu „Prozjumeri u regiji – pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV) sisteme priključene na distributivnu mrežu“.

Samitu je prisustvovala i Danijela Isailović, menadžerka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.