Svečano otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

Svečano puštena u rad solarna elektrana „DeLasol“ u Lapovu.

Izvođač radova u izgradnji solarne elektrane je kompanija MT-Komex, redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Danas je u Lapovu zvanično otvorena i puštena u rad solarna elektrana „DeLasol“, koja je ujedno i najveća solarna elektrana u Srbiji.  Solarna elektrana se prostire na površini zemljišta od 12.5 hektara, i ukupna snaga elektrane iznosi 9.9 MW. To znači da će ova solarna elektrana snabdevati 2.100 domaćinstava u lokalu za čitavu godinu njihove potrošnje.

Solarna elektrana „DeLasol“ sastoji se od 17.980 najmodernijih bifacijalnih solarnih panela, a ukupna vrednost investicije je 8.9 miliona evra.

Elektranu su svečano otvorili uvodnim obraćanjima, direktor kompanija MT-Komex i DeLasol Miloš Kostić, nakon koga se obratila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana „DeLasol“ je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine”, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Svečanom otvaranju solarne elektrane su na poziv kompanije MT-Komex prisustvovali menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović i predsedavajući Upravnog odbora Udruženja Miloš Colić.

Izvor naslovne fotografije : Ministarstvo rudarstva i energetike