Šta je novo na srpskom tržištu električne energije – Direktor poslovnog razvoja u kompaniji New Energy Solutions moderator panela na OIE Srbija 2024

Direktor poslovnog razvoja u kompaniji „New Energy Solutions“ Marijan Rančić biće moderator panel diskusije na konferenciji OIE Srbija 2024 koja se održava 23. i 24. septembra u etno kompleksu Vrdnička kula u Vrdniku.

Svake godine, panel koji moderira privlači veliku pažnju javnosti, a ove godine saznaćemo i da li su učesnici prošlogodišnjeg panela o tržištu električne energije bili u pravu kada su ocenili da je srpsko tržište električne energije spremno za investicioni bum koji će doći nakon aukcija.

Marijan Rančić je energetski stručnjak sa više od 15 godina iskustva u sektoru energetike, razvoja obnovljivih izvora energije i finansija. Кao iskusan razvojni profesionalac, on ima dokazane rezultate u pružanju izuzetnih usluga različitim klijentima u više regiona. Кlijenti su bili vlade, ministarstva, državna preduzeća i privatni sektor. Rukovodio je složenim angažmanima, zahtevnim procenama projekata i pomagao razvoj poslovanja na izazovnim tržištima. Uspešno je radio na desetinama razvojnih, savetodavnih, finansijskih i projekata javno-privatnog partnerstva u 18 zemalja, pokrivajući obnovljivu energiju, finansiranje zelene energije, proizvodnju električne energije i tržišta električne energije.

Trenutno je na poziciji direktora za razvoj poslovanja u kompaniji „New Energy Solutions“. Pre nego što se pridružio NES-u, četiri godine je radio kao specijalista za energetiku u IFC-u (Grupa Svetske banke) pokrivajući tržište Evrope i centralne Azije, šest godina kao menadžer projekta u belgijskoj kompaniji Elicio Wind NV i osam godina kao menadžer poslovnog razvoja za jugoistočnu Evropu u BWC Group, uglavnom usredsređen na energetiku, inženjersku industriju plastike i industriju prečišćavanja otpadnih voda. Кao jedan od pionira srpskog udruženja za energiju vetra, bio je uključen u razvoj politike obnovljivih izvora energije i podržavao je sektor za uspostavljanje zakonodavnog i tržišnog okvira za obnovljivu energiju u Srbiji.

On je sertifikovani stručnjak za upravljanje projektima (PMP®) i magistar je nauka u oblasti kvantitativnog finansiranja i diplomirani inženjer elektrotehnike. Кao član Inženjerske komore Srbije poseduje licence za projektovanje i izgradnju elektroenergetskih elemenata prenosnog i distributivnog sistema.