Srećna Nova godina, godina dobre i obnovljive energije

Uvaženi članovi, partneri, prijatelji,

Dragi obnovljivci,

Za Udruženje OIE Srbija, 2023. godina bila je veoma uspešna. Dobili smo nove, izuzetno ugledne i reprezentativne članove, doprineli unapređenju regulatornog okvira i investicionog ambijenta, radovali se pobedama naših članova na aukcijama, otvaranju novih gradilišta i puštanju u rad novih elektrana, organizovali konferenciju OIE SRBIJA 2023 i druge fantastične događaje, gostovali na regionalnim konferencijama, radili na vidljivosti Udruženja u evropskim asocijacijama i organizacijama.

Godinu smo započeli gostoprimstvom naših članova u prostorijama Evropske banke za obnovu i razvoj koja je podršku našem radu formalizovala kroz formalno učlanjenje. EBRD, koja nas podržava od osnivanja, ostaje primarni željeni partner OIE Srbija. Ove godine, EBRD je dala ključnu podršku za završetak regulative i podsticaj da se prve aukcije održe. Više nego uspešne aukcije pokazale su realno stanje na tržištu i napravile prirodnu, za javnost vrlo vidljivu selekciju između ozbiljnih investitora i onih koji su se do ove godine tako predstavljali. Od četiri pobednika aukcija za energiju vetra, tri učesnika su članovi OIE Srbija.

EBRD postala pridruženi član OIE Srbija

Sličnu statistiku zabeležili smo i u solaru. Naš solarni kapacitet podigli smo učlanjenjem u SolarPower Europe, evropsku asocijaciju za energiju sunca, koja potencijalno može biti značajan izvor informacija i potencijala za dalji razvoj Udruženja.

Članstvo u WindEurope nastavili smo da koristimo prisustvom na sajmovima i radionicama širom Evrope. Potvrdu da smo reprezentativan i priznat član dobili smo prisustvom direktora SolarPowerEurope i WindEurope na konferenciji OIE SRBIJA 2023 koja je održana u septembru u Vrdniku. 

Osim direktora evropskih asocijacija, događaju koji je nadmašio svaki regionalni spektakl, prisustvovali su ministarka energetike, direktor EPS-a, kompletna domaća i svetska biznis zajednica. OIE SRBIJA – konferencija na kojoj nema naručenih pitanja, plaćene promocije. Konferencija koja donosi nove zaključke, trasira perspektive razvoja OIE. Događaj na kojem govore oni koji zaista imaju šta da kažu ili pitaju. I zato se uveliko spremamo za konferenciju OIE SRBIJA 2024 koja će biti održana u drugoj polovini septembra dolazeće godine.

Konferencija OIE SRBIJA 2023 okupila je zelenu poslovnu elitu u Vrdniku

Valja podsetiti i na naše ostale događaje. Konferencija “Energija je ženskog roda”, kojom smo zaokružili projekat “Put do većeg učešća žena u sektoru OIE”, sprovedena uz podršku Ambasade Kanade, pokazala je da radimo korisne stvari na osnaživanju žena i dostizanju rodne ravnopravnosti u sektoru zelene energije.

Završetak projekta za nas nije kraj promocije žena i rada na njihovoj inkluzivnosti u OIE svet. Zato smo nastavili vrlo uspešnu promotivnu kampanju jer svaka nova inspirativna priča je motiv za mlade devojke da se obrazuju za rad u oblasti zelene energije.  Intervjuom sa članom nastavili smo da promovišemo naše članove koji su ovaj projekat shvatili kao izuzetnu priliku za promociju svog biznisa i najavu investicija i novih projekata.

Nastavljamo sa osnaživanjem žena i radom na njihovoj inkluzivnosti u OIE svet

Edukacija i rad sa mladima prioritet je OIE Srbija. Zato smo organizovali niz radionica i predavanja u školama. Preveli smo i štampali izdanja WindEurope “Neka vetar duva” i “Kada odrastem”, knjige o vetru posvećene najmlađima. Za Globalni dan vetra 15. juna organizovali smo posetu više od 150 osnovaca VE Alibunar kojima su se pridružili ministarka energetike i brojni naši članovi. Uz tradicionalno obeležavanje Dana vetra, za 2024. godinu planiramo i obeležavanje Dana sunca, kao i posetu naših članova nekoj od velikih hidrocentrala.

Globalni dan vetra proslavili smo sa osnovcima u VE Alibunar

Za 2024. imamo ambiciozne planove – da radimo na internoj organizaciji članstva, podržimo održavanje novih aukcija, da, ukoliko se poklope interesi članstva, iniciramo izmenu pojedinih zakona i podzakonskih akata, da unapredimo partnerstvo sa EBRD, primimo nove, reprezentativne i uspešne članove. Planova imamo mnogo – a želja je samo jedna: da svi budemo zdravi, kako bismo kreirali što više dobre i obnovljive energije. A onda će sve ostalo doći: ljubav, sreća, uspeh, novac.

Srećna Nova godina!

Danijela Isailović,

Menadžerka Udruženja OIE SRBIJA