Proizvodnja vodonika, korak ka održivoj budućnosti

Kako navodi portal Zelena Srbija, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije najavljuje značajne korake u pravcu unapređenja održive energetske budućnosti zemlje. U novom planu razvoja energetike i integrisanom energetskom klimatskom planu, vodonik se ističe kao ključni element u energetskoj transformaciji, otvarajući put ka zelenijoj energiji.

Zeleni ili čisti vodonik, koji se dobija iz obnovljivih izvora energije kao što su sunce i vetar, postaje značajna alternativa fosilnim gorivima u industriji i transportu. Njegova višestruka uloga kao sirovine, goriva, prenosioca i skladišta energije, čini ga neophodnim za ostvarenje ciljeva dekarbonizacije i smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Srbija već ima osnove za proizvodnju i istraživanje vodonika. Institut za nuklearne nauke u Vinči i Mašinski fakultet u Beogradu aktivno rade na razvoju tehnologija elektrolize za proizvodnju vodonika, dok se istražuju i metode skladištenja. Očekuje se usvajanje podsticajnih mera za korišćenje zelenog vodonika, čime će se dodatno podstaći razvoj ovog sektora.

Važan korak ka održivoj budućnosti ostvaren je kroz nedavno potpisani Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kineske kompanije Fengling. Ovaj sporazum predviđa izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih i vetroelektrana, čime će se doprineti dekarbonizaciji rudarske industrije i zadovoljenju energetskih potreba regiona.

Iako je proizvodnja zelenog vodonika trenutno na skromnom nivou, očekuje se da će masovna proizvodnja dovesti do značajnog smanjenja cena, što će dodatno ubrzati usvajanje ove tehnologije. U svetu, vodonik se već koristi kao gorivo u gradskom prevozu u više od 35 evropskih gradova, a trend razvoja ove tehnologije najviše se primećuje u zemljama poput Nemačke, Japana i Velike Britanije.

Foto: Pixabay/Roman