ProCredit banka – ekološka posvećenost kao sastavni deo poslovne DNK

ProCredit banka u Srbiji već duže od 20 godina pruža kompletnu uslugu najvišeg kvaliteta stanovništvu, malim i srednjim preduzećima, i poljoprivrednicima. U fokus poslovanja postavljen je digitalni pristup, a u oblasti online bankarstva ProCredit je prepoznata kao banka prvog izbora. Međutim, ono što dodatno i značajno ističe ovu banku, jeste i visok osećaj odgovornosti prema životnoj sredini, u kojoj svi zajedno živimo i koja bi trebalo da (po)ostane čista i zdrava (i) za sve generacije koje tek dolaze. Ekološka posvećenost je sastavni deo (poslovne) DNK ProCredit banke, a najdirektnije se ogleda kroz primenu visokih standarda po pitanju uticaja na okolinu, te promovisanju ulaganja u projekte iz oblasti energetske efikasnosti.

Trostruki pristup u očuvanju životne sredine

Savladavanje brojnih izazova na polju očuvanja zaštite životne sredine nije lak posao, zato ProCredit banka primenjuje pristup kroz tri glavna stuba: onaj koji podrazumeva promene na internom nivou, drugi sagledava sve promene u upravljanju ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju, a treći se tiče segmenta zelenog finansiranja.

Interni sistem  podrazumeva praćenje potrošnje energije i drugih resursa u banci, njihovo plansko i sistematsko smanjivanje, podizanje svesti među zaposlenima, kao i saradnju sa „zelenim“ dobavljačima. Godišnjim planom aktivnosti redovno se implementiraju, ali i usavršavaju različite tehničke mere. Na taj način, smanjena je upotreba papira, upotreba električne energije, postavljene su solarne elektrane na krovu zgrada, unapređen je sistem recikliranja, a vozni park sastoji se isključivo od ekoloških automobila.

Takođe, pitanja zaštite životne sredine važna su komponenta obuke za zaposlene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Uz to, postoje posebne „zelene“ inicijative za podizanje svesti o zaštiti životne sredine među zaposlenima, poput promovisanja dolaska na posao biciklom, uz stalne edukativne  tekstove na internom portalu.

Služba za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, koja je odgovorna za upravljanje i praćenje rezultata u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i zeleno kreditiranje klijenata, predstavlja veoma važan deo ProCredit organizacije.

Sistem upravljanja ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju, koji sprovodi ProCredit banka u Srbiji, zasnovan je na stalnoj proceni kreditnih plasmana prema kriterijumu zaštite životne sredine, ali i socijalne odgovornosti klijenata. To podrazumeva dubinsku analizu svih privrednih aktivnosti koje nose potencijalni rizik po životnu sredinu i društvenu zajednicu, ali i nepodržavanje zahteva za kredit svih onih preduzeća koje se bave ekološki rizičnim aktivnostima, a koja se nalaze na listi isključenih delatnosti naše institucije.

Konstantno se radi na promovisanju ulaganja u zelenu ekonomiju, pa je tokom godina proširen program proizvoda i usluga zelenog finansiranja, a on se sastoji od kredita za energetsku efikasnost, kredita za obnovljive izvore energije, kao i kredita za ostale mere zaštite životne sredine za preduzeća, gazdinstva i stanovništvo. Čak 14% svih kreditnih plasmana u ProCredit banci usmereni su upravo na segment energetske efikasnosti.

– Ozbiljno pristupamo „zelenim“ standardima koje smo postavili, te smo veoma ponosni na principe koje primenjujemo, posebno kada je u pitanju zaštita životne sredine. Tokom decenijskog rada na promociji ulaganja u zelenu ekonomiju, drago nam je da možemo reći da je ProCredit banka prepoznata kao siguran partner za ekološki prihvatljive investicije – rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit Banke.

Igor Anić, predsednik IO ProCredit Banke Srbija

Prvi kupac Zelene energije od EPS-a

ProCredit Banka je prvi veliki kupac „zelene struje“ u Srbiji. Ugovor koji je potpisan sa Elektro-privredom Srbije 2019. godine, garantuje da je struja koju banka troši proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Besplatna mreža punjača za vozače električnih automobile

Tokom cele 2022. godine, na nivou cele ProCredit Grupe, a u deset evropskih zemalja, instalirano je više od 300 punjača za električne automobile, čije je korišćenje potpuno besplatno. Proširena regionalna mreža punjača doprinosi lakšem putovanju, te se vozači ovih vozila lakše mogu odlučiti  na duža putovanja. U Srbiji je do skoro, u okviru ProCredit mreže električnih punjača bilo 15 strateški postavljenih u osam gradova (Subotica, Sombor, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Kragujevac, Čačak i Niš). Na prometnim mestima, u blizini velikih saobraćajnica i autoputeva, sada je postavljeno još 27, kako bi punjenje električnog vozila bilo lako dostupno. Svi vozači električnih automobila mogu preuzeti aplikaciju ProCredit Charging Stations na Google Play i Apple Store platformama. 

Solarna elektrana na krovu centrale u Beogradu

Na krovu centrale u Beogradu instalirana je solarna elektrana kapaciteta 40kW, čime je osigurana delimična energetska nezavisnost, ali još značajnije smanjen je uticaj na zagađenje životne sredine. Ova solarna elektrana na godišnjem nivou proizvede 41.600 kWh, dok njenim korišćenjem ProCredit banka smanjuje uticaj na emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji za čak 31,5 tonu godišnje.

Provozaj se – motiv i za druge

ProCredit banka želi da bude primer dobre prakse, sa ciljem da se podigne svest o zagađenju životne sredine, te da motiviše i druge kako bismo svi uživali u benefitima čistijeg vazduha. Upravo je zato osmišljena akcija PROvozaj se, koja ima za cilj da podstakne što više ljudi da svoj automobil zamene za bicikl, tako što će ProCredit kroz društvene mreže deliti bicikle svojim pratiocima, kao i edukovati o svim prednostima bicikliranja.

Zagađenje vazduha, koje je u poslednje vreme na zabrinjavajućem nivou, danas je gorući problem u celom svetu. Beograd je više puta tokom 2021. godine bio proglašen najzagađenijim gradom Evrope i svetu. Jedno od rešenja ovog problema jeste i smanjenje štetnih gasova iz automobila. Vožnjom automobila emituje se oko 271g CO2, dok sa vožnjom bicikla nema nikakvog zagađenja. Samo smanjenje štetnih gasova iz automobila nije dovoljno da bi vazduh koji udišemo bio čist, jer  ima i drugih faktora koji više utiču na to, no u ProCredit banci vlada uverenje da i se malim promenama može postići puno, te da ova akcija može pomoći u podizanju svesti o zagađenju vazduha, ali i u segmentu zaštite životne sredine.