Preporučila bih devojkama da posao traže u OIE kompanijama

Nikolina Gengo radi kao inženjer u kompaniji New Energy Solutions gde se zaposlila odmah nakon studija Čistih energetskih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U razgovoru za naš portal Nikolina objašnjava da je ovaj smer baziran na OIE, kao i na savremenim energetskim tehnologijama, zbog čega je odlična podloga za sve koji bi da traže posao u sektoru OIE. Da li se tokom studija i kasnije zapošljavanja susretala sa predrasudama i šta bi poručila devojkama koje su na početku svog obrazovnog i karijernog puta, saznajte u nastavku intervjua.

Prva profesionalna orijentacija vodila Vas je ka farmaciji koju ste pohađali kao srednjoškolka, ali ste odlučili da studirate Čiste energetske tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kako je došlo do tog preokreta i interesovanja?

– Kao tinejdžerka, nakon osnovne škole nisam bila sigurna kojim konkretno putem želim da idem što se tiče obrazovanja. Jedino u šta sam bila sigurna u to vreme je da želim da se bavim odbojkom i da to bude put kojim ću da idem. Farmacija se činila kao ispravan izbor i kao nešto čime bih se mogla baviti u životu, uporedo sa sportskom karijerom. Te četiri godine srednje škole su bile jako interesantne zahvaljujući praksi koju sam obavljala, a i medicina sama po sebi je jako zanimljiva, ali i teška. Međutim, koliko god se pravljenje farmaceutskih preparata i raznih lekova činilo interesantnim, želja da upišem tehnički fakultet i promenim interesovanje je bila veća. S obzirom na okolnosti koje su dovele do toga da prekinem sa sportskom karijerom, FTN je bio najbolji mogući izbor. Sada sa ove tačke gledište nakon završenog fakulteta, smer Čiste energetske tehnologije je bio odlična podloga za posao kojim se danas bavim s obzirom da je koncipiran kao interdisciplinaran studijski program koga prvenstveno čine naučne oblasti mašinsko inženjerstvo i zaštita životne sredine, kao i elektrotehničko inženjerstvo.

Zašto se opredelili za smer Čiste energetske tehnologije? Koji predmeti su na tom smeru zastupljeni i koliko se nauči o OIE?

– FTN pruža veliki izbor smerova iz raznih naučnih disciplina. Čiste energetske tehnologije (ČET) su bile relativno nov studijski program, a kako je pružao širok spektar naučnih oblasti, nije bilo teško opredeliti se i prihvatiti novi izazov što se tiče obrazovanja. Od stručnih, neki od zastupljenih predmeta na ČET-u su: Energetska efikasnost, Obnovljivi izvori energije, Čisti izvori električne energije, Monitoring životne sredine, Tehnologije energetskog iskorišćenja otpada, Projektovanje i planiranje u zaštiti životne sredine, kao i mnogi drugi. S moje tačke gledište smer je baziran na OIE, kao i na savremenim energetskim tehnologijama, tako da tokom studiranja najviše pažnje se zapravo i pridavalo samim OIE.

Nikolina se profesionalno bavila odbojkom igrajući za ŽOK Radnik iz Bijeljine

Odmah po diplomiranju zaposlili ste u NES-u? Kakva su iskustva? Koja znanja sa fakulteta primenjujete, a šta ste novo naučili?

– Kako sam nakon studiranja želela da radim u kompaniji koja se bavi prvenstveno razvojem i planiranjem vetroelektrana, imala sam tu sreću da to bude upravo NES. Tim sa kojim radim, kao i svi stručnjaci od kojih imam priliku da učim, doprineli su tome da imam najbolje moguće iskustvo kao mladi inženjer. Studijski program koji sam pohađala je bio odlična baza za ovo čime se danas bavim, a posao u NES-u je prilika za moj dalji razvoj i napredak, kako u sektoru inženjeringa, tako i u delu zaštite životne sredine.

Sa đacima OŠ “Svetozar Miletić” o značaju zelene energije

Da li ste tokom studiranja ili rada bilo kada osetili diskriminaciju na bazi polne pripadnosti?

– Na moju sreću ni tokom studija ni tokom rada nisam imala priliku da na sebi direktno osetim diskriminaciju na bazi polne pripadnosti, ali svesna sam da se i to povremeno dešava. Trudim se da takve stvari ne utiču na mene i da na svet oko sebe uvek gledam ravnopravno, jer mislim da diskriminacija bilo koje osnove ne bi smela da se dešava u današnje vreme.

Da li biste pozvali mlade devojke da upisu FTN, kao i da za poslodavce biraju OIE kompanije?

– Svakako da moja preporuka jeste da mlade devojke upišu FTN, a ukoliko žele da se bave OIE, smer ČET je pravi izbor. S obzirom da i dalje pratim aktivnosti koje se dešavaju na tom smeru, kako inoviranje raznih predmeta, tako i uvrštavanje raznih praksi i obilazaka terena poput solarnih elektrana ili biogasnih postrojenja, mislim da smer može da napreduje još više, a kako je i potražnja za mladim inženjerima iz oblasti OIE sve veća, taj smer može i da postane jedan od traženijih smerova na FTN-u.

Kako se firma u kojoj trenutno radim bavi OIE, a s obzirom na to i da sam ove godine imala priliku i da prisustvujem konferenciji OIE Srbija 2022 i da se upoznam sa mnogim kompanijama kao i dešavanjima iz te oblasti, pozvala bih mlade inženjere, a prvenstveno devojke da biraju OIE kompanije.