OIE Srbija na manifestaciji Energy Day Serbia: Kako obezbediti stabilnost energetskog sistema

U okviru Evropske nedelje održivog razvoja, koja se u Srbiji organizuje od 2011. godine, održana je manifestacija Energy Day Serbia. Organizatori skupa bili su Energoprojekt ENTEL i Društvo termičara Srbije, uz podršku Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju.

Manifestacija je za cilj imala da podstakne razgovore o razvoju sektora energetike u Republici Srbiji, ispunjavanju prihvaćenih međunarodnih obaveza, potraži odgovore na pitanja kako obezbediti stabilnost i fleksibilnost energetskog sistema, kao i da prikaže dobre primere iz prakse i projekte koji doprinose ostvarivanju ciljeva. Razgovaralo se i o tome kako formirati i razvijati odgovarajuće kadrove od kojih se očekuje da iznesu planirane aktivnosti u energetskom sektoru.

Skup su svečano otvorili Mladen Simović, direktor Energoprojekt ENTEL i predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, sagledavši ukupnu sliku stanja energetike u regionu i Srbiji, kao i izglede za budućnost ovog sektora.

Panel 1. Energetska rešenja nulte emisije ugljenika za konkurentnu Evropu

Na prvom panelu mogli smo da čujemo sa kojim izazovima se Srbija suočava u oblasti dekarbonizacije, kao i koji će strateški dokumenti biti doneti u narednom periodu kako bi se problemi rešili.

Predstavnik Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji otkrio je nove regulatorne okvire koji su potrebni kako bi Srbija došla do totalne dekarbonizacije u narednih 30 godina. Čuli smo i primere država Bliskog istoka, koji pokušavaju da kroz energetski miks dođu do ostvarivih ciljeva.

Panel 2. Kako obezbediti stabilnost i fleksibilnost energetskog sistema

Naredni panel je moderirao Goran Vukojević iz Go2Power-a, koji je redovni član OIE Srbija.

– Zahtevi za priključivanje na mrežu su sve veći, međutim, potrebno je rešiti regulatorne probleme – zaključak je Vojislava Simića iz EMS-a.

Rukovodilac sektora za tržište električne energije CWP Global, Marko Janković, zaključio je da fleksibilnost najviše utiče na učesnike tržišta, da su baterije samo jedan vid skladištenja energije i da je potrebno uvesti karbonsku taksu i sprovoditi je u potpunosti.

Milica Knežević iz KfW poručila je da je potrebno menjanje regulative kako bi se tržište i inovacije poboljšali, kao i da se njihova banka trenutno bavi povezivanjem tržišta i totalnom dekarbonizacijom.

Jasna Grujić, rukovodilac elektro biroa u kompaniji Energoprojekt ENTEL, domaćinu skupa, dodala je da je strpljenje u oblasti energetskog sektora veoma važno.

– Baterija može da se dislocira bilo gde, ali često proizvođači skladište energiju u samoj blizini – poručila je.

Panel 3. Energetska tranzicija – primeri iz prakse

Tokom ovog panela mogli smo da se upoznamo sa dobrim primerima energetske tranzicije. V.d. generalnog direktora EPS-a, Dušan Živković rekao je da je Srbiji bilo potrebno da se energetski stabilizuje putem investiranja u hidroelektrane. Dušan Stanar iz NIS-a nam je otkrio mogućnost kompanije da učestvuje u JPP.

Pričalo se i o pritiscima kupaca u EU, kao i o tome kako jedna multinacionalna kompanija  poput Nelt grupe, uspostavlja solarne panele na svojim krovovima.

Panel 4. Kako obezbediti neophodne ljudske resurse

Na poslednjem panelu ovogodišnjeg skupa, mogli smo da saznamo na koje načine se razne institucije poput fakulteta, suočavaju sa dovođenjem novih stručnih kadrova u energetski sektor, kao i na koji način može mladima da bude inspirativno da rade u dinamičnom sektoru.