OIE SRBIJA na konferenciji EDS 2023

„Energy Day Serbia 2023“ u organizaciji redovnog člana Udruženja OIE Srbija kompanije Energoprojekt Entel, kao manifestacija  posvećena promovisanju održive i bezbedne energetske budućnosti srpskog sektora energetike u okviru EU “Sustainable Energy Week”, održana je danas u poslovnoj zgradi Energoprojekt na Novom Beogradu.

U okviru EDS2023 se kroz četiri panel sesije sagledao planirani razvoj sektora energetike u Republici Srbiji, doprinos glavnih aktera na nacionalnoj energetskoj sceni, dat je osvrt na dobre primere iz prakse koji doprinose ostvarivanju usvojenih ciljeva i sagledani su glavni izazovi koji se očekuju u budućnosti.

Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija učestvovala je kao panelista na drugoj panel diskusiji pod nazivom „Can We Go Green Together”, dok je Rade Roganović, generalni direktor člana osnivača Udruženja kompanije Vetroelektrane Balkana bio jedan od učesnika na panelu „Case Studies in Green Energy Transition”.

Osim Danijele Isailović na panel diskusiji su učestvovali i Aleksandar Jakovljević (JP Elektroprivreda Srbije), Branka Gvozdenac Urošević (Društvo termičara Srbije) I Milan Zdravković (JP Srbijagas), dok je voditelj diskusije bila prof. Dragoslava Stojiljković (Mašinski fakultet u Beogradu).

Menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović poručila je da nedavno usvojena regulativa u oblasti obnovljivih izvora energije otvara put aukcijama I izgradnji novih projekata.

– Važno je napomenuti da je Vlada Srbije donela i trogodišnji plan aukcija, tako da ćemo u naredne tri godine imati 1GW aukcija za elektrane na vetar i 300 MW solara. Znači, znamo koliko država kroz aukcije može da prihvati. Kada taj kapacitet uporedimo sa 21GW zahteva za priključenje, jasno je da će morati da se izvrši neka selekcija i da se uvede neki mehanizam kako bi se rasteretio operator prenosnog sistema električne energije – rekla je Danijela Isailović.

Učesnici su istakli važnost uštede energije i ponašanje finalnih potrošača, ako i važnost razumevanja energetske efikasnosti, kao i o važnosti uloge EPS-a za balansiranje obnovljivih izvora energije u toku energetske tranzicije u Srbiji.

Danijela Isailović je pored toga upoznala učesnike diskusije sa novim projektima članova osnivača Udruženja OIE Srbija ukazavši da naše članstvo predstavljaju kompanije sa reputacijom koje su već izgradile elektrane u Srbiji, proizvode zelenu energiju I plaćaju godinama milionske poreze.