OIE Srbija na konferenciji „Distribucija sunčanih vibracija“

Menadžerka OIE Srbija, Danijela Isailović. moderirala je panel sesije na konferenciji „Distribucija sunčanih vibracija“, održanoj u Beogradu. Događaj je organizovao Comtrade Distribution Renewable Energy, u saradnji sa kompanijama Leapton Solar, Sungrow, Antai, Tigo i APsystems.

Nakon  uvodnog obraćanja, usledile su prezentacije kompanija koje su organizovale skup. Imali smo priliku da saznamo nešto više o njihovom dosadašnjem poslovanju, na čemu se trenutno fokusiraju, kao i kakvi su im projekti u budućnosti.

Usledile su panel diskusije koje je menadžerka OIE Srbija, Danijela Isailović, moderirala.

Prvi panel Prozjumer u Srbiji – trendovi, napredna rešenja i dodatna sigurnost

Na prvom panelu, učestvovali su stručnjaci iz različitih oblasti vezanih za solarne elektrane. Mogli smo da čujemo koje su najnovije inovacije u oblasti koje utiču na prozjumere i koji su izazovi do sada bili na našem tržištu, na koje nam je odgovorio Panagiotis Delalis, predstavnik najvećeg svetskog proizvođača invertera, kompanija Sungrow.

Nešto više smo mogli da čujemo i o optimajzerima, njihovoj ulozi, isplativosti, kao i o dobrim primerima koje nam je bliže približila Lenka Strilkov iz kompanije Tigo, čiju ulogu i dalje nije prepoznalo srpsko tržište.

O osiguranju u ovoj oblasti, Jelena Milošević iz Triglav osiguranja je pojasnila zašto i na koji način oni posluju. Kao što znamo, Triglav osiguranje je srpsko osiguravajuće društvo koja je lider u osiguranju područja Adria regije tj. Triglav grupi.

Dobili smo i dodatne informacije u vezi rada i uloge GEEFa na srpskom tržištu i kakva je budućnost tržišta, na koje je odgovorio Luka Naglić.Drugi panel Utility i ESS – dobra praksa i trendovi

– tema sve više dobija na popularnosti i u Srbiji, a pitanja i nedoumica ima dosta. Zato su tu danas sa nama stručnjaci iz različitih oblasti vezanih za ovu vrstu solarnih elektrana, koji će nam preneti svoja znanja i iskustva – bile su uvodne reči moderatorke, menadžerke OIE Srbija.

Koji su najveći izazovi na srpskom tržištu u Utility segmentu, kao i na koji način se kompanija Sungrow pozicionira na tržištu, pojasnila nam je Aris Kalogeropoulos.

Predstavnik japanske kompanije koja proizvodi solarne panele Leapton energy, Jeff Chau, pojasnio nam je proces biranja pravih panela za Utility segment i prednosti bifacijalnih solarnih panela u projektima na zemlji. Kompanija Antai Solar je ekspert u rešenjima i proizvodnji konstrukcija za solarne panele kako na krovovima, tako i na zemlji. Alyssa Liu odgovorila je na koji način odabrati pravu konstrukciju i proizvođača kako bi bila zagarantovana pouzdanost i dugovečnosti projekta.Saznali smo kakvo je tržište u regionu, odnosno, u Bosni i Hercegovini po pitanju izvedenih Utility projekata, kakva je uloga distributera koje izvršava Comtrade Distribution Sarajevo.

Pričalo se i o dobrim praksama i načinima funkcionisanja u Evropi, kada pričamo o skladištenju energije i o tome kakva je situacija u Bosni i Hercegovini.

Foto: Comtrade Distribution Beograd