OIE Srbija na 36. Savetovanju CIGRE

Predsedavajući Upravnog odbora Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, Miloš Colić, govorio je sinoć na svečanom otvaranju 36. Savetovanja CIGRE koje organizuje srpski Nacionalni komitet. Colić je poručio da su CIGRE uzor nama kao Udruženju, kako u pogledu stručnosti, tako i u pogledu trajanja i tradicije, jer je energetska tranzicija za koju se mi zalažemo dug, višedecenijski proces.

Miloš Colić je u svom uvodnom obraćanju istakao da je udruženje OIE Srbija mlada poslovna asocijacija koja je za dve i po godine postojanja napravila izuzetnu prepoznatljivost i uticaj.  Zahvaljajući osnivačkom entuzijazmu osnivača, a to su tri najveća operativna vetroparka u Srbiji I podršci EBRD, OIE Srbija postala je atraktivna asocijacija čiji članovi proizvode više od 90 posto zelene energije u Srbiji.

Predsedavajući Upravnog odbora Udruženja takođe je istakao da su CIGRE savetovanje gde se dešava elektroenergetika, gde se vidi status operatora prenosnog sistema, gde se projektuje budućnost mreže. I za OIE Srbija je važno da bude prisutna i podrži događaj, kao što podržava rad Elektromreža Srbije godinama, jer bez jakog i stabilnog operatora prenosnog sistema nema ni novih vetroelektrana i solarnih parkova.

Miloš Colić je ukazao da poziv da bude govornik na svečanom otvaranju doživljava kao priznanje značaja obnovljivih izvora energije za elektroenergetski sistem. Osim Colića na otvaranju su govorili generalna direktorka Elektromreže Srbije a.d. (Joint Stock Company Elektromreža Srbije) Jelena Matejić, pomoćnik ministra energetike Milan Aleksić, potpredsednik Uprave Elnos Grupe Branko Torbca predsednik Nacionalnog komiteta CIGRE Srbija Nebojša Petrović, kao i drugi važni zvaničnici.