OIE Srbija 2022 (III panel): EBRD želi 50% zelenih projekata u Srbiji

EBRD želi da ima 50% zelenih projekata u Srbiji, a domaće banke nastaviće da finansiraju OIE projekte – zaključak je trećeg panela održanog na konferenciji OIE Srbija 2022.

Na panelu “Finansiranje OIE projekata iz ugla vodećih banaka i bankara” učestvovali su predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija Nikola Vuletić, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, član Izvršnog odbora Erste Bank Srbija Nikola Stamenković, predsednik IO ProCredit Banke Srbija Igor Anić, suosnivač i izvršni direktor za Evropu CWP Global Dimitar Enchev. Panel je moderirala generalna direktorka Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru Ksenija Karić.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Matteo Colangeli istakao je da je Srbija veoma važna za EBRD koji planira da nastavi ulaganje u našu zemlju.

Matteo Colangeli

– Naš cilj je da imamo 50% zelenih projekata u Srbiji. U zemlji poput Srbije mogućnosti za povećanje kapaciteta OIE projekata su ogromne. Nama jeste fokus na privatnom sektoru, ali uloga javnog sektora je veoma važna zbog obezbeđivanja jasnih uslova investitorima, ubrzavanja procesa izdavanja dozvola i izgradnje novih kapaciteta koje privatni sektor ne može da gradi – rekao je Colangeli.

Suosnivač i izvršni direktor za Evropu CWP Global Dimitar Enchev primetio je da je Srbija mogla da uradi mnogo više u razvoju kapaciteta za obnovljive izvore energije.

– Srbija je dobro počela, nije izgradila previše preskupih solarnih parkova u čemu su neke zemlje pogrešile. Nažalost, taj dobar start nije se nastavio. Srbija je mogla da uradi mnogo više. Treba raditi na poboljšanju mreže i izgradnji novih kapaciteta – istakao je Enchev.

Dimitar Enchev

Član Izvršnog odbora Erste Bank Srbija Nikola Stamenković otkrio je da ova banka trenutno pregovara sa investitorima koji razvijaju ukupno 300 MW projekata, a da se potencijal OIE meri u 4,5 milijardi evra u narednih pet godina.

– Niska cena energenata je iza nas. Cena struje je 2019. godine bila 40 evra po MW, sada je 400 do 500 evra. Ta nestabilnost cena svakako nije bankabilna. Sada tražimo model koji će pomiriti ambicije investitora za visokim profitima i banke za sigurnim investicijama – zaključio je Stamenković.

Nikola Stamenković

Predsednik IO ProCredit Banke Srbija Igor Anić ne očekuje da će rast kamatnih stopa stvoriti problem u finansiranju OIE projekata, a kako je istakao, prilikom odluke o finansiranju, svaki projekat se razmatra pojedinačno.

– Otkako smo ušli u finansiranje OIE projekata pre 12 godina, tehnologija je pojeftinila. Imaćemo dosta investicija u ovoj oblasti, pratićemo potrebe i privrede i stanovništva – najavio je Anić.

Igor Anić

Predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija Nikola Vuletić upozorio je da nemamo dovoljno energije za rasipanje i da je štednja neophodna.

– Potencijal u stanovništvu za razvoj OIE projekata je značajan, a naša uloga i obaveza je da budemo podrška društvu u korišćenju zelene energije, tako da su banke u ovom poslu partneri, a ne konkurenti – naglasio je Vuletić.

Nikola Vuletić