OIE Srbija 2021 – Šta je važno u procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije Srbije i regiona?

Iako region jugoistočne Evrope zavisi od uglja kada je reč o proizvodnji električne energije, a emisija štetnih gasova višestruko premašuje one u EU, energetska tranzicija i proces dekarbonizacije su ubrzani, rečeno je na konferenciji OIE Srbija 2021.

– Potrebno je da se emisije ugljen-dioksida oporezuju, te da se prihodi iskoriste za potrebe tranzicije, jer još ne postoji sistemski izvor novca. To će biti veliki socijalni problem, pa ga je potrebno rešavati što pre. EU očekuje od Balkana isti tempo tranzicije, ali potrebna je pomoć, jer budžet nije isti. To se mora kombinovati sa domaćim merama i oporezivanjem emisija – smatra direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Napomenuo je i da se ciljevi, kada je reč o brojkama, jako brzo menjaju, te da neće biti jasni ni ove godine. Ipak, kako je naveo, to ostavlja prostor zemljama u regionu da same odučuju o svojoj budućnosti, kroz sopstvene planove.

Severna Makedonija predvodnica regiona

Severna Makedonija je prva država u regionu koja je odlučila da prestane da koristi ugalj. Ideju su konkretizovali i kroz planiranih 3,1 mil EUR za projekte OIE u periodu do 2027. odnosno 2030. godine, a uveden je i porez na naftu.

– Sa reformama smo počeli 2017. godine. Donesen je novi zakon o energetici, pravilnici, podzakonska akta. Uveli smo i novi model za podršku OIE. Paralelno smo pripremili konkrs za izgradnju solarnih fabrika, uz podršku EBRD i bila je velika zainteresovanost kompanija iz EU. Usvojili smo i strategiju za energetski razvoj, prvu u regionu, koja je u potpunosti sa zelenim dogovorom – sumirao je urađeno do sada Viktor Andov, savetnik premijera Severne Makedonije.

Istakao je da će Vlada strateškim invenstitorima davati pravnu garanciju, zahvaljujući zakonu o specijalnim investicijama, čime će im pružiti sigurnost. Najavio je i da će se raditi sa stranim investitorima na vetroelektranama čiji će ukupni kapacitet biti gotovo 500 MW, a investicija će biti od 2 do 3 mlrd EUR.

Važne jasne i sigurne aukcije

Giles Dicson, direktor Wind Europe, ukazao je na važnost brzog dobijanja građevinskih dozvola za izgradnju vetroelektrana, ali i na neophodnost što jasnijih i sigurnih aukcija, koje će samo na taj način biti zanimljive investitorima.

– CFD model je najbolji, jer daje jasnu perspektivu stabilnih prihoda. Ako se oslanjate na tržišne prihode, banke neće lako dati kredit, jer je cena finansiranja veća u odnosu na dvostrane premije – naveo je.

Sa ovim su se složili i bankari tokom drugog panela, koji su istakli da je predvidivost najvažniji faktor za kredite koji se daju na veliki broj godina.

Dicson je naglasio i da vetar stvara poslove u ruralnim zajednicama, kao i da bi prekvalifikacija rudara u Poljskoj trebalo da bude primer i za druge.

Do kraja februara 2022. imaćemo trogodišnji plan aukcija

Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, naglasila je važnost rada na regionalnim projektima i razmeni iskustava. Upravo na taj način Srbija je i dobila, kako je istakla, fleksibilan zakon koji omogućava primenu raznih mehanizama sa jednim ciljem.

– Do kraja oktobra svi podzakonski akti biće doneti. Aukcije će biti elektronske, zahvaljujući modernom softveru na kojem se radi. Do kraja februara 2022. imaćemo trogodišnji plan aukcija – rekla je Atanackovićeva.

Pojasnila je da će aukcije biti važne za privlačenje investitora kroz davanje premije, a predviđeni su i mogući direktni ugovori između proizvođača i potrošača, što će, kako je navela Atanackovićeva, posebno značiti za industriju.

– Moguća su i strateška partnerstva, da država ponudi zemljište, ali i sve druge mogućnosti – dodala je.

Kao posebno značajno navela je da se u četvrtak plasiraju zelene obveznice, ali i skrenula pažnju na obnovljivi vodonik, jer se država posebno bavi vodoničnom strategijom, u saradnji sa nemačkom Vladom.

– Napravljen je investicioni plan vredan 17 mlrd EUR u oblasti energije i rudarstva, u koji su ušle i privatne investicije koje se tiču OIE – zaključila je Jovanka Atanacković.

Izvor: eKapija