Održana radionica „Unutardnevno tržište električne energije u Srbiji“

Radionica „Unutardnevno tržište električne energije u Srbiji“ juče je održana u prostorijama Privredne komore Srbije, u organizaciji SEEPEX-a, BSP Southpool-a i Privredne komore Srbije.

Govornici na radionici bili su predstavnici SEEPEX-a, BSP Southpool-a i ECC-a. Uvodnu reč i podršku ovom projektu dali su Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i Privredna komora Srbije.

Prisustvo više od 180 učesnika pokazalo je koliko je zapravo interesovanje za ovu radionicu bilo veliko, kao i veliki broj učesnika koji su događaj ispratili putem online prenosa.

Radionici su prisustvovali I predstavnici Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Uvođenje organizovanog unutardnevnog tržišta električne energije predstavlja novi proizvod i poslednji segment u uspostavljanju celovitog tržišnog okvira za električnu energiju i podsticaj daljem razvoju tržišta električne energije. Uvođenje unutardnevnog proizvoda na tržište u Srbiji omogućiće preciznije balansiranje neto pozicija kupaca i prodavaca u toku dana, što smanjuje potrebu za aktiviranjem balansne energije, olakšava integraciju obnovljivih izvora energije i pruža mogućnost ublažavanja neželjenih odstupanja usled neočekivanih promena potrošnje, proizvodnje i neplaniranih ispada.

Planirano je da unutardnevno tržište počne do kraja juna 2023.

Prezentacije sa radionice možete preuzeti OVDE.

Izvor: SEEPEX

Vlasnik foto materijala: SEEPEX