Obeležava se Svetski Dan zaštite životne sredine – počinje Dekada obnove ekosistema

Širom sveta slavi se Svetski dan zaštite životne sredine, praznik koji se obeležava svakog 5. juna u cilju podizanja svesti o značaju prirode i životne sredine. Tema ove godine je obnova ekosistema, zemlja domaćin je Pakistan, a praznik će se, kao i svake godine, obeležiti nizom akcija u čitavom svetu. Ovaj dan označiće početak Dekade obnove ekosistema.

Ujedinjene nacije pozivaju pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove.

– Ovo je naš trenutak. Ne možemo da vratimo vreme. Ali možemo da uzgajamo drveće, da ozelenimo naše gradove, promenimo način ishrane i očistimo reke i obale. Mi smo generacija koja se može pomiriti sa prirodom. Hajde da budemo aktivni, ne anksiozni. Hrabri, umesto uplašeni. Pridružite nam se da oživimo i zaštitimo naše ekosisteme – pozivaju organizatori.

Svetski Dan zaštite životne sredine je jedan od najvećih događaja koji organizuju Ujedinjene nacije u cilju podizanja svesti o značaju prirode. Skupština UN je 1972. godine proglasila 5. jun Svetskim danom zaštite životne sredine, a prva proslava desila se 1974. godine pod sloganom “Samo jedna Zemlja”.

Od tada, zemlje se smenjuju u ulozi domaćina, a svake godine su u fokusu različite teme, od zagađenja vazduha, povećanja nivoa mora, ilegalne trgovine divljim svetom, plastičnog otpada. Glavna ideja praznika je da se ljudi podsete da treba da poštujemo sve što nam je planeta dala i da obećamo da ćemo štititi prirodu.

Uloga obnovljivih izvora energije je ključna na putu obnove Zemlje, pa se Udruženje OIE Srbija pridružuje apelu o potrebi čuvanja životne sredine i jedine planete koju imamo.