Nova Uredba Vlade smanjuje naknade i račune za struju prozjumerima

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojena je nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koja je od značaja kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.  U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije, trenutno je upisano 3.139 prozjumera ukupne instalisane snage 53,4 MW.

Najvažnija novina je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Uredba propisuje način obračuna naknade za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci. Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da su ovom uredbom zaokružene izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce-proizvođače, na povoljniji način za prozjumere.

Kupcima-proizvođačima će se, kako je navela, povećati uštede na računima za struju, odnosno biće im smanjeni računi za električnu energiju.

Đedović Handanović je rekla da je najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače ta da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže. Ministarka je istakla da je Uredbom propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.

Ministarka je ponovila da se energetska tranzicija tiče čitavog društva i da svi moramo da učestvujemo u njoj – i građani i privreda i država, stvaranjem povoljnog regulatornog okvira.

Inače, u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije, trenutno je upisano 3.139 prozjumera ukupne instalisane snage 53,4 MW. Po broju prednjače domaćinstva, kojih je 2.313, ukupne instalisane snage 18,7 MW. Najmanje ima stambenih zajednica, samo tri, ukupne instalisane snaga 69.5 kW.

Najveći kapacitet imaju prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je trenutno 823 ukupne instalisane snage 34,6 MW. Kako je pokazala nedavna analiza OIE Srbija, u ovoj kategoriji nalaze se telekomunikacioni objekti, industrijski objekti, kao i crkve, škole i vrtići.

Foto: Green Watt