MARES osnovan po ugledu na OIE Srbija, neophodna regionalna saradnja

Menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović učestvovala je na osnivačkoj konferenciji MARES, makedonskog Udruženja za obnovljive izvore energije.

Ona je na prvom panelu koji je moderirao Chris Bisinski iz EBRD ukazala na važnost javno- privatnog dijaloga i saradnje privatnog sektora sa državnim institucijama. Istakla je da OIE Srbija naporno radi na unapređenju regulatornog okvira koji rezultiraju uspesima za naše članove i energetsku tranziciju.

– Imamo izuzetnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike, EMS, ODS, naš redovni član je EPS AD, članovi smo radnih grupa, komentarišemo nacrte zakona, kreiramo inicijative i doprinosimo unapređenju investicionog ambijenta. To je savet i za MARES, da budu svuda prisutni, proaktivni, razumni u zahtevima i uspeh će doći – naglasila je Isailović.

Na panelu su učestvovali Naomi Chevillard iz Solar Power Europe, Adam Cwetsch iz Sekretarijata Energetske zajednice, predstavnik Nemačke razvojne banke KfW Simon Martz, menadžer kompanije AKUO Antonio Vidic, državni savetnik za energetiku Ismail Luma i predsednik Energetske regulatorne komisije Marko Bislimovski.

O OIE Srbija se pričalo i na drugoj panel diskusiji zahvaljujući Milošu Mladenoviću, generalnom direktoru SEEPEX-a koji je podsetio na fantastičnu diskusiju na konferenciji OIE Srbija 2021 koja je za tržište električne energije bila vizionarska, kao i na druge naše konferencije na kojima je redovni učesnik.

Nač član Miloš Kostić, direktor kompanije MT-Komex, govorio je o uspesima u oblasti solara u Srbiji i regionu i najavio planove te kompanije za Severnu Makedoniju.