Kompanija Masdar Taaleri Generation je zlatni sponzor OIE SRBIJA 2023

Kompanija Masdar Taaleri Generation je zlatni sponzor konferencije OIE SRBIJA 2023 koja će biti održana 14.09.2023. godine u etno kompleksu Vrdnička kula na Fruškoj Gori.

Kompanija Masdar Taaleri Generation radi na razvoju projekata obnovljivih izvora energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, sa sedištem u Srbiji. Nakon uspešno završenog projekta vetroparka Čibuk 1, kompanija MTG je započela novi projekat sa nazivom Čibuk 2.

Vetropark Čibuk 2 je projekat koji razvija kompanija Masdar Taaleri Generation u saradnji sa kompanijom New Energy Solutions. Čibuk 2, instalisanog kapaciteta 155 megavata će biti izgrađen jugoistočno od postojećeg vetroparka Čibuk 1, na oko 40 kilometara od Beograda, u Opštini Kovin, u Vojvodini.

Početak izgradnje je planiran za 2024. godinu, dok bi elektrana trebalo da počne sa radom 2025. godine. Vetroelektrana Čibuk 2 će proizvoditi 430.000 MVh godišnje, obezbeđujući dovoljno električne energije za napajanje oko 100.000 domova. Ujedno će smanjiti emisiju ugljen dioksida u atmosferu za 401.190 tona godišnje koliko bi bilo emitovano kada bi se ista količina električne energije proizvodila u elektrani na ugalj.

Izgradnjom i puštanjem u rad vetroelektrane Čibuk 2 podržaće se ciljevi Republike Srbije da intenzivnije koristi obnovljive izvora energije radi očuvanja životne sredine, postizanja energetske nezavisnosti i diversifikacije energetskog miksa.

Projekat Čibuk 2 podržava inicijative lokalnih zajednica, obrazovne i filantropske projekte koji obuhvataju zdravstvo, obrazovanje, sport, infrastrukturu i kulturu kroz svoje društveno-odgovorne aktivnosti.

Kompanija Masdar Taaleri Generation koja stoji iza vetroparka Čibuk 2 nalazi se u vlasništvu Masdara, globalnog lidera u oblasti obnovljivih izvora energije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jednog od najvećih investitora u oblasti energije vetra i sunca u Evropi, finskog Taaleri Energia, koji su svoju uspešnu saradnju na projektu najvećeg vetroparka u Srbiji Čibuk 1 proširili na projekte u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Više informacija o Masdar i Taaleri Energia portfoliju, etičkim standardima i izveštavanju, možete pronaći na njihovim zvaničnima stranicama:

masdar.ae

taalerienergia.com/en