Evropa će imati 32.2 GWh stambenih baterija za skladištenje energije do 2026. godine

Evropa očekuje 32.2 GWh stambenih baterija za skladištenje energije za 3.9 miliona domaćinstava do 2026. godine, pokazao je izveštaj European Market Outlook for Residential Battery Storage 2022-2026, koji je objavila evropska asocijacija za energiju sunca SolarPower Europe, čiji je Udruženje OIE SRBIJA član.

Izveštaj analizira trenutno stanje stambenih baterija širom Evrope, temu koja je, kako navode autori, često zanemarena, a veoma važna zbog sve veće zainteresovanosti građana za solarnu energiju i instaliranja elektrana na krovovima.

Izveštaj otkriva da je 2021. godine instalirano oko 250.000 sistema za skladištenje energije baterija za podršku evropskim stambenim solarnim sistemima. Sa instaliranih 2.3 GWh, tržište stambenih baterija se 2021. godine više nego udvostručilo, nakon što je nivo godišnje instalacije od 1 GWh prvi put dostignut 2020. godine.

Autori procenjuju da će u 2022. godini Evropa instalirati preko 420.000 stambenih baterija za skladištenje energije, što znači da će više od milion domaćinstava širom kontinenta biti napajano zajedničkim solarnim i baterijskim sistemima.

– Moglo je biti mnogo više, ali nedostatak instalatera širom Evrope ograničio je rast solarnih sistema – navode autori dodajući da se tržište takođe suočava sa akutnim nedostatkom baterija.

Ipak, autori su optimistični da će se brz rast solarnih i baterijskih sistema u kućama nastaviti. Do kraja 2026. godine, prema srednjem scenariju, očekuje se preko 300% rasta ukupnog operativnog kapaciteta stambenih baterija na 32.2 GWh povezanih sa 3.9 miliona evropskih domaćinstava.

– Da bismo osigurali dalji brzi rast solara i skladištenja, potrebna nam je sveobuhvatna strategija za skladištenje električne energije – zaključuju autori.

Kompletan izveštaj možete pogledati u nastavku.

Foto: Pixabay/Sabine van Erp