EBRD predstavio tranzicioni izveštaj 2023/24

Održano je predstavljanje  EBRD tranzicionog izveštaja 2023/24 u Narodnoj banci Srbije. Skup je otvorila guvernerka Jorgovanka Tabaković, dok je regionalni direktor EBRD Mateo Kolanđeli sa ekspertskim timom govorio o najvažnijim elementima izveštaja ističući važnost energetike.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je u poslednje četiri godine ostvaren kumulativan rast srpske ekonomije od oko 12 %, uprkos smanjenoj eksternoj tražnji i da je to potvrda dobrog ekonomskog stanja u zemlji.

Ona je, na predstavljanju izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji ove godine nosi naslov “Velike i male tranzicije”, kazala da je u tom periodu ostvaren i visok priliv stranih direktnih investicija, koje u prethodne dve godine dostižu rekordne iznose od 4,4 i 4,5 milijardi evra.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Matteo Colangelli, Peter Tabak i Alexander Plekhanov

Prema rečima regionalnog direktora ove banke Matea Kolanđelija, Srbija je među pet najvećih tržišta za Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) koja je prošle godine u Srbiji investirala rekordnih 850 miliona evra.

On je na predstavljanju izveštaja o tranziciji, koji EBRD tradicionalno objavljuje svake godine i predstavljanju strategije ove banke za Srbiju, rekao da EBRD radi u Srbiji više nego bilo gde drugde.

“Srbija je za nas veoma važna zemlja što pokazuju i prošlogodišnji projekti, među kojima je i ulaganje 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije, što pomaže reformama u dekarbonizaciji. Drugi važan projekat bio je finansiranje naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Kruševcu, kao i BIO 4 kampusa, a treća investicija je u Telekomove stubove”, rekao je on.


Izvor teksta: https://www.tanjug.rs/ekonomija/srbija/71597/tabakovic-kumulativni-rast-od-12-odsto-potvrda-je-dobrog-ekonomskog-stanja-u-zemlji/vest

https://www.tanjug.rs/ekonomija/srbija/71601/mateo-kolandeli-srbija-je-za-ebrd-medu-pet-najvecih-trzista/vest