EBRD će kreditirati EPS sa 67 mil EUR za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je prethodno obaveštenje o projektu rekonstrukcije i rehabilitacije Vlasinskih hidroelektrana, kojim je predviđeno da EBRD kreditira ovaj projekat sa 67 mil EUR, dok će dodatnih 15,4 mil EUR Elektroprivreda Srbije iskoristiti iz bespovratne pomoći Evropske unije (EU), preko investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odobrene u decembru 2022. godine.

Procenjena ukupna vrednost projekta je 82,4 mil EUR, a kako se navodi u objavi EBRD, biće raspisana dva tendera, finansirana iz sredstava banke, prvi o nabavci radova i biće zasnovan na dvostepenom otvorenom tenderskom postupku banke, dok će se drugi odnositi na nadzor nad projektom na osnovu otvorene tenderske procedure banke.

Projekat inače, ima kao cilj produženje životnog veka HE (snage 128 MW), povećanje instalisanog kapaciteta za 8 MW, i povećanje proizvodnje na približno 310 GWh, što je ekvivalent energetskim potrebama 93.000 domaćinstava.

Podsetimo, EPS je nedavno podneo Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije proizvodnih agregata i prateće opreme za Vlasinske hidroelektrane.

Predmet projekta jeste rekonstrukcija proizvodnih agregata, pratećih i pomoćnih elektromašinskih sistema agregata i elektrane, hidromehanička oprema i oprema upravljanja na objektima Vlasinskih elektrana: HE Vrla1, HE Vrla 2, HE Vrla 3 i HE Vrla 4.

Planirana rekonstrukcija ima cilj produženje radnog veka Vlasinskih HE za narednih 40 godina, kao i povećanje snage za oko 8 MW.

Vlasinske HE spadaju u grupu najstarijih hidroelektrana u okviru EPS-a.

Hidroenergetski sistem Vlasina je izgrađen u dve faze, 1946-58 i 1972-77, instalisane snage 128 MW.

Zbog dugog perioda eksploatacije i neispravnosti opreme, kaskada trenutno ima snagu od samo 60-80 MW.

Ovim projektom, kako se navodi na portalu EU za tebe, biće zamenjeni svi proizvodni agregati, elektromehanički i hidromehanički sistemi i oprema za upravljanje. Ove investicije će obezbediti pouzdan i siguran rad kaskade u narednih 30 godina, sa snagom od 136 MW.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Antonio Lopez