Direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske prenosi iskustva iz regiona na konferenciji OIE Srbija 2023

Direktorka udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac učestvuje na prvom panelu posvećenom javnim politikama na konferenciji OIE Srbija 2023.

Svoje prvo profesionalno iskustvo stekla je u međunarodnom okruženju, radeći za Međunarodni odbor Crvenog krsta u Ženevi, u sklopu međunarodne kampanje zabrane nagaznih mina te Vašingtonu, Lozani i Abhaziji (Gruzija), upravljajući razvojnim i komunikacijskim programima.

Od 2002. do 2014. godine, kao direktorka u Hrvatskom udruženju poslodavaca, bila je zadužena za grane energetike, saobraćaja i finansijskog tržišta, doprinoseći boljim investicionim i poslovnim politikama.

Takođe je stekla dve godine iskustva i kao savetnica ministra preduzetništva i zanatstva, nastavljajući s jačanjem preduzetničkog okruženja.

Od osnivanja 2016. godine, direktorka je privrednog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), jedinog mesta koje u Hrvatskoj okuplja energetske kompanije iz obnovljivih izvora. OIEH snažno podupire inovativne poslovne modele koji podstiču sinergiju industrije, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije, podržava razvoj energetsko industrijskih zona i „prozjumer“ koncepata te ohrabruje zajedničko delovanje akademske zajednice, privrede i civilnog društva, s ciljem podsticanja snažnije energetske tranzicije u Hrvatskoj i regiji.

Maja Pokrovac proaktivno doprinosi problematici ekonomskog osnaživanja žena. Od 2018. do 2022. bila je predsednica Hrvatskog društva lobista (HDL) čiji je cilj podsticanje transparentnog zagovaranja interesa. Od januara 2023. je potpredsednica i članica Upravnog obora HDL-a.

Ima zvanje magistra javnih politika i MBA ekonomije energetskog sektora.