Dan žena inženjera

Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan žena u inženjeringu, a Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije je ponosno što ima članove koji neguju princip rodne ravnopravnosti i dokazuju da su i energija i energetika ženskog roda.

Naši članovi zapošljavaju značajan broj žena mašinskih, građevinskih, saobraćajnih i inženjera elektrotehnike. Danas Vam predstavljamo Kamalu Mujezinović Šantić (27), inženjera energetike koja je posle završenih osnovnih studija ETF u Beogradu 2018. godine, završila stručnu praksu u Omanu, objavila naučni rad pod nazivom ,,Optimal design and evaluation of a hybrid energy system for off-grid remote area’’, a zatim masterirala na smeru ,,Obnovljivi izvori energije’’ na Elektrotehničkom fakultetu. Radila je kao inženjer u JP Emisione tehnike i veze, a 2020. godine zaposlila se u kompaniji New Energy Solutions na poziciji Project Development Inženjera. Aktivna je članica Zelene ženske mreže OIE SRBIJA, a uz fantastičnu akademsku i poslovnu karijeru, sa nepunih 27 godina, uporedo gradi i privatan život, te je posvećena majka 16-mesečnom dečaku i supruga.

– Biti žena u inženjeringu, a posebno u energetici je zaista izazovno, ali svakim danom jako dinamično. Mene su lično privukla mnogobrojna različita inovativna rešenja razvoja tako velikih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (posebno u oblasti vetra) na kojima sam zahvaljujući NES-u postala aktivan učesnik. Takođe, smatram da je i sve veći broj mladih koleginica koje se odlučuju za Elektrotehnički fakultet , pre svega za energetiku, pokazatelj da je mit da ženama nije mesto u energetici odavno prevaziđen. Želela bih ovim putem da ohrabrim sve mlade devojke koje se plaše sveta inženjeringa da poslušaju svoje instikte, jer kvalitet u ovoj sferi uvek bude prepoznat i nagrađen – poručila je Kamala Mujezinović Šantić na Dan žena inženjera.