Dan Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

Svake godine 22. aprila obeležavamo Dan Zemlje, globalni događaj koji nas podseća na važnost zaštite životne sredine. Ove godine, tema Dana Zemlje je “Planeta protiv plastike”, a fokus je na alarmantnom stanju zagađenja plastikom i potrebi za hitnim akcijama.

Dok nas izveštaji o rekordnim nivoima gasova koji zagrevaju atmosferu i brzom topljenju Antarktika upozoravaju na ozbiljnost klimatske krize, tema Dana Zemlje 2024. ističe jedan od ključnih faktora koji doprinosi problemu – plastiku.

Globalno se godišnje proizvede 380 miliona tona plastike, a samo u poslednjoj deceniji proizvedeno je više plastike nego u čitavom 20. veku, upozorava organizacija Earth Day. Tek 9% ikada proizvedene plastike se reciklira, a plastični otpad zagađuje naše okeane, reke i zemljište, predstavljajući ogromnu pretnju za zdravlje životinja i ekosistema.

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, organizacija Earth Day traži 60% smanjenja proizvodnje plastike do 2040. godine, kraj proizvodnje jednokratne plastike do 2030, kao i usvajanje snažnog obavezujućeg UN sporazuma o zagađenju plastikom.

Šta možemo učiniti?

Na sreću, postoji mnogo načina da se uključimo u borbu protiv plastike i doprinesemo zdravijoj planeti. Evo nekoliko ideja:

  • Smanjite upotrebu plastike: Koristite kese i torbe za višekratnu upotrebu, nosite svoje  flaše umesto kupovine vode u plastičnim bocama, i izbegavajte proizvode sa prekomernom ambalažom.
  • Reciklirajte: Naučite šta se može reciklirati u vašoj zajednici i redovito reciklirajte otpad.
  • Učestvujte u akcijama čišćenja: Priključite se lokalnoj akciji čišćenja ili organizujte svoju sopstvenu.
  • Zasadite drveće: Drveće apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik, tako da je sađenje drveća odličan način da pomognete u borbi protiv klimatskih promena.
  • Podržite organizacije koje se bave održivim razvojem poput OIE Srbija: Donirajte novac ili svoje vreme organizacijama koje rade na zaštiti životne sredine.

Promovisanjem obnovljivih izvora energije, OIE Srbija indirektno doprinosi borbi protiv plastičnog otpada. Smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, od kojih se proizvodi i plastika, znači i manju emisiju štetnih gasova, a samim tim i manji negativni uticaj na ekosisteme koji razgrađuju plastiku.

OIE Srbija na ovaj dan apeluje da razmislimo o našim postupcima i doprinosu zaštiti životne sredine.

Svaki mali doprinos se računa! Zajedno možemo stvoriti zdraviju planetu za sve nas.

Da podsetimo, Dan planete Zemlje se obeležava svake godine u znak sećanja na 22. april 1970. godine, kada je 20 miliona zabrinutih građana izašlo na ulice širom Amerike da protestuje protiv razaranja životne sredine. Danas, prema podacima organizacije Earth Day, više od milijarde ljudi u 192 zemlje svake godine učestvuje u obeležavanju praznika naše planete.

Za više informacija posetite i Earth Day oficijalni sajt: www.earthday.org/earth-day-2024