Svetski dan Sunca

Svetski dan Sunca obeležava se svake godine 3. maja, kako bi se proširila svest o važnosti Sunca i energije koju nam Sunce donosi.

Sunce je izvor života na planeti Zemlji i ono nam omogućava idealne uslove za život na planeti. Pored toga što nam Sunce daje svetlost i temperaturu na Zemlji, ljudi su počeli i da koriste solarnu energiju kako bi proizvodili struju, i time značajno smanjili negativni uticaj Sunca, odnosno globalnog zagrevanja koje je čovek izazvao korišćenjem neobnovljivih izvora energije i kreiranjem ozonskih rupa u Zemljinom omotaču efektom staklene bašte.

Prvi put je Svetski dan Sunca obeležen 1978. godine na inicijativu predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džimija Kartera koji je 3. maja posetio Institut za istraživanje solarne energije u Denveru sa ciljem da skrene pažnju na važnost i uticaj Sunca na život naše planete. Istog dana je američki glumac i reditelj Robert Redford izjavio da nijedna država ne može postaviti embargo nad Suncem. Oba događaja su povezano uticala na to da taj dan počne da se obeležava u SAD-u,  kako bi se kasnije obeležavanje ovog datuma proširilo i na ostatak sveta.

Sunce pored egzistencijalne važnosti za život na planeti Zemlji, igra i jako važnu ulogu u Zelenoj tranziciji i korišćenju čiste obnovljive energije. Trenutno je solarna energija druga najkorišćenija u svetu sa 31% ukupnog udela u obnovljivim izvorima energije, odnosno 1053 GW, i tokom 2022. godine je 90% novih priključenih kapaciteta obnovljivih izvora energija upravo bila solarna energija, sudeći po podacima IRENA.

Taj trend se nastavlja i u Srbiji jer je početkom aprila 2023. godine otvorena solarna elektrana „DeLasol“ koja je trenutno najveća u državi, kao i da je najavljena izgradnja još većih solarnih kapaciteta na teritoriji republike Srbije.