Direktorka Asocijacije SolarPower Europe poručila na konferenciji OIE Srbija 2023 da solarna energija u EU ruši sve rekorde

Direktorka Asocijacije SolarPower Europe Walburga Hemetsberger posetila je Srbiju prvi put, zahvaljujući konferenciji OIE Srbija 2023 koja je održana prošle nedelje u Vrdniku.

Naša gošća bila je učesnica panela o stanju u OIE sektoru u Srbiji, regionu i Evropi, a okupljenima je predstavila i prezentaciju „Uloga solara u energetskoj tranziciji Evrope“.

Kako je naglasila, svet je na početku kraja ere fosilnih goriva. Međunarodna agencija za energetiku je prvi put prognozirala da će tražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem dostići vrhunac pre 2030. godine. S druge strane, tehnologije obnovljivih izvora energije ubrzale su se u proteklih 12 meseci.

Solarna energija je takođe u porastu. U Evropskoj uniji je prošle godine instalisano 41 GW solarne energije što 2022. čini najboljom godinom u istoriji solara do sada. To je 43% više u odnosu na 2021. godinu kada je srušen decenijski rekord sa instalisanih 28,1 GW solara.

Španija je preuzela vodeću ulogu od Nemačke kao najveće evropsko tržište za solar u prethodnoj godini. Slede Poljska i Holandija, dok je Italija zauzela peto mesto. Na listi od 10 najvećih tržišta, samo dve zemlje su „novajlije“: Austrija i Mađarska.

Solar Power Europe prognozira dalji rast solarne energije u narednih pet godina – sa skoro 54 GW 2023. godine na 98 GW 2027. godine. Kapacitet instalisanih panela u EU će dostići skoro 600 GW što znači da će se sa trenutnih 209 GW u pogonu, ukupni kapacitet za proizvodnju struje iz solara više nego udvostručiti u roku od četiri godine. Tri godine kasnije, 2030. godine, prognozira se kapacitet od 920 GW.

Hemetsberger je podsetila da je Evropa prepoznala ključnu ulogu solara u okviru Evropskog zelenog sporazuma. Kako bi se osigurao neometan razvoj solara, neophodno je izboriti se sa nizom izazova, od jačanja mrežnih sistema, obezbeđivanja pouzdanih i zelenih lanaca snabdevanja, ubrzavanja izdavanja dozvola, do očuvanja regulatorne stabilnosti i stvaranja tržišta radne snage.

Solar Power Europe predstavlja više od 280 organizacija iz sektora solarne energije i tesno sarađuje sa više od 30 nacionalnih organizacija.

U nastavku možete preuzeti kompletnu prezentaciju Walburge Hemetsberger.