Prvi segment nacionalnih konsultacija o životnoj sredini održan u Palati Srbija, kao priprema konferenciji – Stokholm +50

Nacionalne konsultacije o životnoj sredini održane 13. aprila u Palati Srbija, organizovane su uz podršku vlade Švedske u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i UNDP-om.

50 godina nakon donošenja Stokholmske deklaracije, održane su prve Nacionalne konsultacije o životnoj sredini u okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji „Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika“ u junu 2022.

Prve nacionalne konsultacije u Srbiji, zamišljene su kao inkluzivna diskusija o zajedničkoj borbi za očuvanje zdrave životne sredine.

Na četiri panela, raspravljalo se o različitim temama iz oblasti energetike, zaštite životne sredine, održivog razvoja i javnog zdravlja, dok su četiri glavne teme bile: zaštita ekosistema i biodiverziteta; zeleni i inkluzivan oporavak od COVID-19; uticaj životne sredine na javno zdravlje i uloga mladih u zaštiti životne sredine.

U Stokholmu, 2. i 3. juna 2022. godine biće predstavljeni nacionalni izveštaji Vlade Republike Srbije i preostalih 58 zemalja učesnica velikog međunarodnog sastanka koji Vlada Švedske organizuje sa ciljem da sumira rezultate ostvarene u proteklih 50 godina, kao i da podstakne zajedničke napore za postizanjem ciljeva održivog razvoja u vremenima koja dolaze.