Program konferencije “(Zelena) energija je ženskog roda”

Konferencija „(Zelena) energija je ženskog roda“, koja je deo projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“, održaće se 10. februara u hotelu Metropol u Beogradu uz prisustvo državnih zvaničnika, ambasadora, predstavnika kompanija.

Konferenciju organizuje Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije uz podršku Ambasade Kanade, a na svečanom otvaranju okupljenima će se obratiti ambasador Kanade u Srbiji Giles Norman i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Nakon svečanog otvaranja biće organizovane dve panel diskusije na kojima će uspešne žene podeliti svoja iskustva o radu u sektoru energetike. Na prvoj panel diskusiji „Uloga i značaj žena za razvoj energetike i OIE sektora – institucionalni pogledi“ učestvuju Negica Rajakov, članica Saveta Agencije za energetiku; Stana Božović, predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost; Dragana Marjanović, specijalista za ekonomsku inkluziju u Evropskoj banci za obnovu i razvoj; Maja Adamović, direktorka regionalnog odeljenja Novi Sad u Elektromreži Srbije AD; Biljana Grbić, konsultant Sekretarijata Energetske zajednice. Moderator je Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija.

Na drugoj panel diskusiji „OIE kao sigurna poslovna i karijerna budućnost žena – iskustva liderki i istraživačke perspektive“ učestvuju Kamala Mujezinović Šantić, inženjer na razvoju projekata u New Energy Solutions; Jovana Rubežić, generalna zastupnica CWP Global; Nenad Spasojević, osnivač Centra za kreiranje politika i strategija; Gordana Jugović, samostalni inženjer u hidroelektrani „Đerdap 2“, JP Elektroprivreda Srbije. Okupljene će u video obraćanju pozdraviti Malgosia Bartosik, zamenica direktora WindEurope i Victorya Kerelska, direktorka za nacionalna udruženja u WindEurope. Moderator je Mirjana Štrbac, direktorka korporativnih komunikacija u Elnos Group.

Na konferenciji će premijerno biti emitovan film „Ja sam žena i radim u sektoru OIE“ u kom će četiri junakinje otkriti kako su odlučile da karijeru grade u sektoru obnovljivih izvora energije, sa kakvim izazovima se suočavaju prilikom projektovanja vetroparkova i održavanja hidrocentrala, ali i šta bi savetovale mladim devojkama koje tek razmišljaju o studijama.

Da podsetimo, projekat „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ sprovodi Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije uz podršku Ambasade Kanade. Cilj projekta je promocija žena koje rade u sektoru OIE kako bi se motivisale mlade devojke da karijeru grade u ovoj oblasti.

U nastavku možete pogledati agendu konferencije „(Zelena) energija je ženskog roda“.