OIE Srbija na otvaranju Savetovanja “Energetika”

Menadžerka OIE Srbija,  Danijela Isailović,  govorila je na svečanom otvaranju Savetovanja “Energetika” koje se ove nedelje održava na Zlatiboru u organizaciji Saveza energetičara Srbije.

Međunarodno savetovanje ENEGETIKA 2024 održava se u godini u kojoj bi trebalo da postaju vidljiviji pozitivni efekti dekarbonizacije energetike, transporta i industrije sa ciljem saniranja posledica sve ubrzanijih klimatskih promena i sve intenzivnijeg zagađenja životne sredine.

Srbija je prihvatila Sporazum COP28. Najveći napredak u odnosu na prethodne globalne sporazume o klimi je poziv da se do 2030. godine utrostruče kapaciteti OIE i udvostruče srednje godišnje stope rasta energetske efikasnosti, kao i poziv da se u ovoj deceniji ubrza prelazak sa fosilnih goriva u energetskim sistemima, ali na pravedan način, kako bise do 2050. godine postigle nulte emisije.

Danijela Isailović je predstavila Udruženje kao modernu i ambicioznu poslovnu asocijaciju koja okuplja vodeće proizvođače električne energije iz OIE i kompanije koje posluju u zelenom biznisu. Zahvalivši se na pozivu organizatoru, ukazala je na važnost saradnje srodnih organizacija koje, osim članova, dele i iste vrednosti i ciljeve poput pravedne i sigurne energetske tranzicije.

Članovi OIE Srbija, inače vodeći sponzori savetovanja (Elnos Group, Siemens Beograd i MT-KOMEX) održali su prezentacije, dok se na panelima diskutovalo o aktuelnim energetskim dešavanjima.

Neke oblasti od interesa ove godine jesu OIE, energetska efikasnost, multisektorski zadaci u oblasti unapređenja zaštite životne sredine i mnoge slične.

Zahvaljujemo se predsedniku Saveza energetičara Srbije, profesoru Nikoli Rajakoviću na pozivu, kao i Marku Popoviću i BBN Congress Management d.o.o. na organizaciji.