OIE Srbija 2022 (II panel): Investitori u vetroelektrane vide Srbiju kao ključno tržište u Evropi

Jedna od najjeftinijih energija u svetu dolazi iz OIE; zelena tranzicija ima političku podršku; srpsko tržište ima veliki potencijal, ali operateri moraju da šire kapacitete kako bi priključili povećan broj OIE projekata na prenosni sistem – zaključci su drugog panela održanog na konferenciji OIE Srbija 2022.

Na panelu „Tržišni izazovi, regulatorne prepreke i investicioni ambijent kao ključni elementi za realizaciju vetroparkova i drugih OIE projekata (reč investitora i proizvođača opreme)“ učestvovali su: generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran Anne-Catherine de Tourtier, direktor evropskog energetskog tima EBRD Grzegorz Zielinski, senior menadžer za razvoj i investicije kompanije Masdar Ubaldo Yanez Diaz i direktor poslovnog razvoja za Evropu u kompaniji Enlight Renewable Energy Marko Lipošćak. Uvodnu prezentaciju održao je savetnik za elektrifikaciju u WindEurope Ivan Komušanac koji je i moderirao panel.

Anne-Catherine de Tourtier

Generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran Anne-Catherine de Tourtier podsetila je da jedna od najjeftinijih energija u svetu dolazi iz OIE i istakla da Nordex želi da podrži razvoj vetroenergije u Srbiji.

– Srbija omogućava da se instalira najsavremenija tehnologija što je velika prednost. Da bi Evropa prevazišla veliku energetsku krizu u kojoj se nalazi, moramo da imamo energetsku nezavisnost na nivou kontinenta. Potrebno je da svu proizvodnju imamo u Evropi – naglasila je  de Tourtier.

Direktor evropskog energetskog tima EBRD Grzegorz Zielinski izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je konferencija OIE Srbija ove godine okupila još više učesnika nego prethodne što je, kako je rekao, još jedna potvrda značaja teme obnovljivih izvora energije. On veruje da će, uprkos očekivanom povećanju cena vetroturbina, projekat obnovljivih izvora energije ostati konkurentan jer je i dalje najjeftiniji i ima političku podršku u Evropi.

Grzegorz Zielinski

– Ranije su političari mislili da je OIE naučna fantastika, danas ne, i to ne toliko zato što je reč o zelenoj energiji, već lokalnoj. I zato, nećemo da pričamo o megavatima iz OIE, već o gigavatima – zaključio je predstavnik Zielinski.

Senior menadžer za razvoj i investicije kompanije Masdar Ubaldo Yanez Diaz istakao je da je Srbija za njih ključno tržište u Evropi.

– U Srbiji smo prisutni na terenu od 2018. godine kroz Masdar Taaleri Generation (MTG). Srbija je za nas ključno tržište u Evropi, sa velikim potencijalom za rast. Otvoreni smo i za razvoj solarnih kapaciteta – istakao je Diaz i dodao da je dobijanje dozvola za OIE projekte izazov i u Srbiji i Evropi: – Cenimo reforme u energetskom sektoru, ali očekujemo više regulatornih propisa koji će poboljšati dobijanje dozvola.

Ubaldo Yanez Diaz

Direktor poslovnog razvoja za Evropu u kompaniji Enlight Renewable Energy Marko Lipošćak ocenio je da zelena tranzicija ima političku podršku, a da u Srbiji u budućnosti očekuje više monitoringa od strane domaćeg zakonodavstva, što će značiti i duže procese.

– Ali to je razumljivo jer je reč o kompleksnim projektima. Srbija u tom smislu nije izuzetak, ni u regionu, pa ni u Evropi. Ono što mora da se uzme u obzir je pitanje priključenja na prenosni sistem. Operateri moraju da šire kapacitete kako bi nas priključili na prenosni sistem, a njima su za to potrebne iste dozvole kao i nama – upozorio je Lipošćak.

Marko Lipošćak