OIE Srbija 2021: Obnovljivi izvori energije iz ženskog ugla

Region ima veliki pоtencijal, kada je reč o obnovljivim izvorima energije, smatra Amalija Janakiku, direktorka sektora za razvoj i ulaganje u Evropi kompanije Masdar, koja u Srbiji radi vetropark Čibuk 1.

Ona je na panelu konferencije OIE Srbija 2021, posvećenom ženama u zelenoj industriji, navela da su ohrabrujući svi napori koji se čine da bi se investitori u našoj zemlji osećali udobno, te da će ova kompanija u budućnosti sigurno ulagati dodatno.

Maja Macić iz kompanije PR Global, čiji je projekat vetropark Danilo kod Šibenika u Hrvatskoj, istakla je da su odnedavno otvorili kancelariju u Beogradu, sa ciljem da započnu grinfild investicije.

– Verujemo da će drugi investitori utabati staze, kojima ćemo mi koračati, sa manjim rizicima – navela je.

Dodala je da žene imaju drugačiji pogled na projekat, a da je mana što se unosi više emocija:

– Svakako, mislim da smo vrlo predane i da vrlo savesno i odgovorno radimo svoj posao, što dokazuje da se na važnim pozicijama nalaze žene.

Zbog novih zakona krenuo je “bum” solara, rekla je Nevena Đukić iz kompanije CEEFOR, koja je 2013. godine probila tržište sa elektranom Solaris Energy.

– Za solarne elektrane najviše je zainteresovana industrija, a sada sve više i građanstvo. Radili smo i projekat za manastir Žiču, kao i za još jednu crkvu – navela je.

Kamala Mujezinović Šantić iz kompanije New energy solutions, koja održava vetroparkove Kovačica, Čibuk 1 i treba da počne izgradnju vetroparka Pupin, bila je predstavnica mlađe generacije, koja pripada Mladim liderima OIE u okviru Udruženja. Smatra da se broj žena koje se obrazuju u oblasti energetike može povećati različitim vidovima stipendija još u srednjoj školi, kao i da bi fakulteti i Udruženje trebalo da imaju kvalitetniji odnos.

Podsetimo, u Udruženju Obnovljivi izvori energije Srbije postoji Zelena ženska mreža koja povezuje sve žene koje rade u kompanijama članicama.

Konferencija OIE Srbija 2021 održala se u Beogradu 15. septembra, a organizatori su bili Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Poslovni portal eKapija bio je jedan od medijskih sponzora konferencije.

Izvor: eKapija