Nema usporavanja na putu ka obnovljivim izvorima energije

Rešenost Srbije da krene putem obnovljivih izvora energije potvrđena je na Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama na kom je učestvovalo i udruženje OIE Srbija. Menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović predsedavala je prvom sesijom na kojoj su govorili potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor. Naša menadžerka je održala prezentaciju na temu „Zelenom energijom do ugljenične neutralnosti – obnovljivi izvori energije u Srbiji, investicioni ambijent, regulativa i tržište“.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović istakla je da su u pripremi odluke i planovi kako da u narednim decenijama izađemo iz proizvodnje uglja i da se okrenemo OIE. Prema njenim rečima, nema usporavanja u ovom procesu, a severna pokrajina će u narednom periodu imati značajnije mesto.

– Ovde imamo najveći broj vetroparkova, ali to nije dovoljno. Verujem da ćemo dobar deo novih projekata koji su vredni 17 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi za OIE, graditi u Vojvodini, ali to je pitanje koje je važno za celu Srbiju. Nove HE, vetroparkovi, solarne elektrane. Srbija godišnje emituje 59 miliona tona ugljen-dioksida, ako budemo realizovali planove i investicije, smanjićemo za 24 miliona tona. Druga jednako važna stvar je podizanje energetske efikasnosti i šta će svako od nas uraditi. Država je obezbedila subvencije kako bismo konačno prestali da trošimo 40% više toplotne i električne energije od proseka u Evropi – rekla je Mihajlovićeva.

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama, 14. po redu, održan je u Novom Sadu 28. i 29. septembra 2021. godine. Forum je održan pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u koorganizaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Privrednom komorom Vojvodine.