Mladi inženjeri donose novi talas u zelenu eru

„Obnovljivi izvori energije su naša sadašnjost i naša svetla budućnost, naša potreba, ali i odlična prilika za  savremeni inženjering da unapredi kompletno naše društvo“, rekao je Miloš Pandilović, tehnički direktor Elnos Srbije.

On je u intervjuu za portal OIE Srbija podelio priču o trendovima i izazovima moderne energetike i receptima uspeha Elnos Grupe u oblasti zelene energije.

Na kojim OIE projektima je Elnos Grupa radila do sada u Srbiji, na kojima u regionu i Evropi?

– Mi smo grupacija koja trenutno posluje na 16 tržišta i na velikom broju njih do sada smo bili deo važnih OIE projekata. Ovo je oblast u kojoj zaista imamo impresivan portfolio.

Dovoljno je reći da timovi naše Grupacije trenutno učestvuju u izgradnji više od 800 megavata kapaciteta iz OIE, a da su do sada učestvovali u realizaciji i izgradnji 1.200 megavata instaliranih zelenih kapaciteta.

U Srbiji je za nas trenutno u ovoj oblasti najaktuelniji projekat izgradnje vetroelektrane Krivača (103 MW). Ovo je nakon izgradnje vetroelektrane Čibuka 1 (158 MW), najveće vetroelektrane na zapadnom Balkanu, drugi vetropark koji gradimo u našoj zemlji. U portfoliju zelenih projekata kod nas posebno mesto zauzima revitalizacija HE Zvornik, zatim revitalizacija sedam malih hidroelektrana Zapadne Srbije, ali i mnogi drugi.

U regionu se možemo pohvaliti miksom u oblasti OIE, od kapitalnih projekata izgradnje HE Dabar (159 MW) i modernizacije HE Perućica (307 MW), do izgradnje VE Perun (36 MW) i tri solarne elektrane čije su ukupne snage 29,98 MW.

Sa internacionalnog tržišta bih izdvojio učešće u projektima HS2 u Velikoj Britaniji, projekat izgradnje ultrabrze železnice koja će biti karbon neutralna, kao i HVDC DolWin 5 u Nemačkoj, projekat izgradnje interkonekcije za prenos energije iz vetra.

Koji su najveći izazovi u OIE oblasti?

– Srbija se suočava s izazovom unapređenja postojećeg sistema prenosne i distributivne mreže kako bi u nju bio efikasno integrisan sve veći broj OIE sistema. Pored toga, tu je i nedostatak efikasnih tehnologija skladištenja energije, uvek nezaobilazna problematika variranja proizvodnje energije u oblasti obnovljivih izvora i još dosta toga.

Ipak, ovo su izazovi većine zemalja u zelenom tranzicijskom procesu. Mislim da ih kao takve ne treba shvatiti kao prepreke, već sastavni deo ovog velikog procesa.Imampoverenja u nove i talentovane generacije inženjera koji su posvećeni implementaciji projekata u domenu obnovljive energije. Njihov entuzijazam i želja za napretkom ključni su faktori u priči o trendovima koji dolaze.

Miloš Pandilović prima zahvalnicu u ime kompanije Elnos na konferenciji OIE Srbija 2023

U Srbiji su završene aukcije što ukazuje da će se graditi nekoliko vetroparkova. Kakve su ambicije Elnosa što se tiče projekata koji su pobedilli na aukcijama?

– Pozdravljamo proces aukcija u Srbiji i pratimo razvoj događaja. Naša kompanija je zainteresovana i spremna za aktivno učešće u izgradnji novih vetroparkova koji su pobedili na aukcijama. Naš cilj je da podržimo razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji i svim ostalim tržištima na kojima smo prisutni.

Sve prisutniji ste u oblasti solara. Koje ste solarne elektrane gradili u regionu i da li ima poslova te vrste u Srbiji?

– Solar je favorit u svetu zelene energije i trend rasta ovog OIE segmenta je u velikoj ekspanziji. Elnos je do sada bio deo značajnih solarnih projekata. Jedan od najznačajnijih iskoraka na ovom planu smo realizovali u Portugalu. Za ovo tržište smo uspešno projektovali solarnu elektrane Morgavel (48,96/44 MW AC) koja će se prostirati na čak 106,6 hektara.

Pravimo i jako važne iskorake u regiji. U Hrvatskoj smo bili angažovani na izgradnji solarne elektrane Bukovica (6,25 MWp), dok trenutno naše ekipe grade SE Stari Perkovci (5 MW), a uskoro će početi i radove na izgradnji SE Vidukin gaj (20 MW). U zapadnom delu BiH gradimo solarnu elektranu Medeno polje (4,98 MWp) po sistemu „ključ u ruke“.

Zapošljavate dosta mladih inženjera, a često edukujete studente. Da li su mladi ljudi više zainteresovani za OIE ili za tradicionalnu energetiku?

– Mladi inženjeri su od ključnog značaja za našu kompaniju jer donose sa sobom svežu perspektivu, kreativnost i energiju. Kompanija smo koja se trudi da kroz mentorstvo, obuku i prilike za profesionalni razvoj, inženjerima pružimo snažnu osnovu za uspeh.

Posebnu pažnju posvećujemo i studentima elektrotehničkih fakulteta. Tako je na primer, ove godine našu praksu pohađalo 20 studenata iz pet gradova Srbije i BiH. Oni su imali priliku da pokažu svoje veštine, da se upoznaju sa industrijom i stvore solidnu osnovu za dalju profesionalnu karijeru.

Iako su studenti jako zainteresovani za oblast obnovljivih izvora energije (OIE), veliki broj njih i dalje u fokusu ima tradicionalnu energetiku.

U svakom slučaju bilo je veliko zadovoljstvo da im možemo pružiti mogućnost da prva iskustva o profesiji inženjera dobiju upravo kod nas. Verujemo da programi poput ovog, uz otvaranja mogućnosti zaposlenja, mogu biti prekretnica na planu zadržavanja talentovanih pojedinaca u našoj zemlji i podržavanju rasta domaćih kompanija.

Imajući u vidu da poslujete na zahtevnim tržištima EU, da li se susrećete sa predrasudama ili ste već prepoznati kao ambasadori srpske energetike?

– Kada je kompanija počela ekspanziju na evropskom tržištu, bili smo svesni da neće biti lako. Postojala je određena predrasuda prema nama kao novom igraču u industriji. Međutim, nismo se obeshrabrili već smo koristili tu priliku da pokažemo našu stručnost, kvalitet i inovativnost.

Premašili smo očekivanja i postali smo prepoznatljivi po visokom standardu kvaliteta i pouzdanosti naših usluga, kako u regiji tako i u Evropi. Ovi uspesi nas motivišu da nastavimo da se razvijamo, ulažemo u nove tehnologije i prilagođavamo se promenama na tržištu. Ukratko, naš uspeh na evropskom tržištu elektroenergetike potvrđuje da nema granica za vizionare i inovativne kompanije.