Manastir Žiča je najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji

Manastiri i crkve u Srbiji prate svetski trend instaliranja solarnih panela i proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe – trenutno, status kupaca-proizvođača električne energije ima 12 crkava i manastira u našoj zemlji. Ukupna instalisana snaga svih crkvenih objekata upisanih u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije iznosi 225,59 kW.

Najveću instalisanu snagu ima Manastir Žiča (50kW), koji je u blizini Kraljeva izgradio prvi srpski kralj, Stefan Prvovenčani, početkom trinaestog veka. Slede manastiri u Nišu: Manastir Sveti Stefan (40,29 kW) i Manastir Uspenja presvete Bogorodice (40kW).

Niš ima još jednog predstavnika na ovoj listi, reč je o Manastiru Svete Bogorodice. U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Manastir Sveti Stefan i Manastir Sveti Nikola, jedan u Raškoj – Manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, pa je u narodu poznat i pod imenom Nikoljača, dva u Kragujevcu – Manastir Blagoveštenje Rudničko i Manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – Manastir Sveti Luka, jedan u Preljinama – Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene i jedan u Baču – Rimokatolička Župa Presveto Trojstvo – Selenča.

Time naše crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije.

U nastavku možete pogledati spisak svih manastira koji su upisani u Registar kupaca-proizvođača Elektrodistribucije Srbije:

Redni brojNaziv crkvenog objektaInstalisana snaga:
1Srpski Pravoslavni Manastir Sveti Nikola Končul, Gnjilica, Raška10 kW
2Manastir Sveti Stefan, Pravoslavna Eparhija niška, Niš40,29 kW
3Manastir Uspenja presvete Bogorodice, Pravoslavna Eparhija niška, Niš40 kW
4Manastir Sveti Stefan, Pravoslavna Eparhija vranjska, Vranje, Gornje Žapsko10 kW  
5Manastir Sveti Nikola, Pravoslavna Eparhija vranjska, Vranje10 kW
6Manastir Svete Bogorodice, Pravoslavna Eparhija niška, Niš6 kW
7Srpski Pravoslavni Manastir Žiča, Žiča, Kraljevo50 kW
8Srpski Pravoslavni Manastir Blagoveštenje Rudničko, Kragujevac12,6 kW
9Manastir Sveti Luka, Bošnjane, Varvarin10,7 kW
10Manastir Svetog Velikomučenika Georgija, Donja Sabanta, Kragujevac20 kW
11Hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene, Preljina, Čačak10 kW
12Rimokatolička Župa Presveto Trojstvo – Selenča, Selenča, Bač6 kW

Izvor fotografije: Michael Schwinge from Pixabay