Lideri u digitalizaciji električne energije

Kompanija Schneider Electric postala je član Udruženja OIE Srbija ove godine i imajući u vidu svoju međunarodnu reputaciju, značaj na regionalnom tržištu i rezultate u Srbiji, svojim članstvom donela značajnu vrednost našem Udruženju. Činjenica da je u Srbiji na čelu ovog elektroenergetskog lidera žena, za naše Udruženje koje vodi računa o principima rodne ravnopravnosti je od posebne važnosti. Ksenija Karić, direktorka kompanije Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru u rubrici ,,Intervju sa članom’’ govori o projektima koji su u fokusu poslovanja, kao i ambicioznim planovima kompanije.

Koji su najveći projekti na kojima Schneider Electric trenutno radi? Šta je fokus u poslovanju?

Kao jedna od najvećih tehnoloških kompanija fokusirani smo na energetski menadžment i industrijsku automatizaciju i naročito na softvere, koji su novi u našoj ponudi. Tu pre svega mislim na Aveva i Osisoft, softvere za industrijske aplikacije koje obuhvataju inženjering, poslovanje i održavanje, a koji su usmereni na povećanje profitabilnosti, smanjenje rizika i veću održivost.

Schneider Electric ima ključnu ulogu u ostvarivanju četvrte industrijske revolucije, industrije budućnosti. U saradnji sa našim kupcima i partnerima imamo tehnologiju, stručnost i ambicije za izgradnju efikasnog, elastičnog, održivog sveta, fokusiranog na ljude i zajednice. Nastojimo da našim klijentima obezbedimo rešenja koja će im, uz velike uštede, pomoći da bolje posluju. Takva rešenja bazirana su na takozvanom prediktivnom održavanju i omogućavaju klijentima da predvide kada će doći do nekog zastoja, te u tom smislu i da preventivno deluju. Veliku pažnju posvećujemo i energetskoj efikasnosti zgrada, što je danas jedan od najvećih izazova. U tom smislu, razvijamo softvere koji omogućavaju optimalno upravljanje energijom u objektima različitih namena. Konstantno i kontinuirano doprinosimo boljem kvalitetu naših proizvoda, što rezultira i boljem poslovanju naših klijenata.

Nama je svakako najinteresantnija ugljenično neutralna zgrada u Novom Sadu? Recite nam sve što možete o tom projektu? Kako se gradi potpuno zelena zgrada, da li je skuplja u odnosu na standardnu, kao i kada će biti useljiva?

Buduća zgrada našeg Schneider Electric HUB-a u Novom Sadu obezbeđivaće potrebnu energiju iz obnovljivih izvora, ali istovremeno u njoj će biti kreiran savremeni poslovni prostor – sasvim nov i komforan za rad, prvenstveno zbog osvetljenosti, akustike… Projektantski tim odlučio se za princip „Town Planning“ rekonstrukcije, princip kojim se preslikava planiranje urbanog pejzaža na organizaciju poslovnog prostora. Velika prednost ove lokacije i projekta je upravo prirodni ambijent koji povoljno utiče na produktivnost. Podsetiću da kompanija Schneider Electric već posluje u 13 visokotehnološki opremljenih zgrada u Kini, Evropi i Severnoj Americi koje su „CO2 neutralne“, a tom spisku će se pridružiti sledeće godine i Srbija sa našim Schneider Electric HUB-om. To je suštinska razlika koja će imati širi, sigurno regionalni uticaj, dajući primer da je moguće da objekat ispunjava standard Zero CO2 emisije i standarde maksimalne energetske efikasnosti. Ono što je još zanimljivo da pomenemo, kada je reč o novoj zgradi, jeste što ćemo tamo koristiti modularno softversko rešenje zasnovano na cloud-u Planon Workplace Edition, podržano pametnim senzorima prisutnosti i senzorima koji prate ostale parametre okruženja. Ovaj softver obezbeđuje udobnost korisnika zgrade praćenjem temperature, CO2, vlažnosti, svetlosti, buke, štetnih lako isparljivih organskih jedinjenja i nivoa radona. Planon Workplace Edition pomaže da ostvarimo najefikasnije korišćenje našeg prostora i obezbedimo bezbedno, zdravo i održivo okruženje za sve. Korišćenjem ovog softvera dobijaju se podaci i o iskorišćenosti prostora, gde su slobodne prostorije za sastanke, kakvi su uslovi na radnom mestu, koje su zakazane rezervacije prostora…

Nadamo se da ovakav poslovni  prostor  nikoga  neće  ostaviti  ravnodušnim,  upravo  zbog prožimanja prirode, otvorenih parkovskih površina i radnog unutrašnjeg prostora.

Povodom dve decenije rada kompanije Schneider Electric u Srbiji organizovali ste niz društveno odgovornih akcija, poput donacija Matematičkoj gimnaziji, itd?

Povodom 20. rođendana, naša kompanija organizovala je  predavanje na temu “Održivost i šta ostaje posle nas?” u zgradi Tehničkih fakulteta u Beogradu. Predavanje je bilo namenjeno studentima Elektrotehničkog, Arhitektonskog, Mašinskog i Građevinskog fakulteta, kao i svim studentima koje zanima tema održivosti u tehničkim rešenjima. Ovim povodom poklonili smo i interaktvini ekran Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, kao i mini solarnu klupu Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, kako bi učenici mogli da pune svoje telefone i imaju WIFI.

Nakon 20 godina poslovanja, u Srbiji okupljamo više od 100 lokalnih firmi u mreži partnera koja će se i dalje širiti, a veliku pažnju posvetili smo upravo društveno – odgovornom poslovanju. U proteklim godinama zajedno sa Hub-om u Novom Sadu, ulagali smo u zajednicu, a najviše u znanje i mlade talente, studente tehničkih fakulteta, kroz različite obuke, stipendije i programe mentorstva. Razvili smo saradnju sa tehničkim fakultetima u gotovo svim univerzitetskim centrima, omogućavajući transfer znanja na najbolji način. U prilog tome govori prošlogodišnja nagrada Srpske asocijacije menadžera za društveno odgovornu kompaniju godine, kao i najnovija Virtus nagrada za filantropiju, a koju je Schneider Electric dobio od Trag fondacije.

Prepoznati smo kao centar kompetencije, a tokom godina posvetili smo se i edukaciji mlađih naraštaja, kroz Centar za mlade talente koji je osnovan pre 10 godina i koji obezbeđuje besplatne časove matematike i programiranja.  

Zanimljive su nam i Zelene biznis trke gde je Schneider Electric poneo ulogu NajFit kompanije?

Prošle godine smo dobili nagradu NajFit kompanije u okviru serijala Serbia business run-a, što je, moram priznati naišlo na veoma pozitivne reakcija naših zaposlenih, koji su delili neverovatnu energiju i strast kako pre same trke u Novom Sadu i u Beogradu, tako i nakon. Kako u kompaniji imamo mnogo kolega koji su poklonici zdravog stila života, želeli smo da vidimo na koji način možemo ostvariti saradnju sa Serbia Business Run-om  koja će biti dugoročnija i koja će dodatno doprineti sjajnoj atmosferi i sinergiji među zaposlenima.

Potpuno spontano i prirodno postali smo naslovni sponzor Serbia Business Run serije poslovnih trka i najvećeg team building događaja u Srbiji.

Cilj saradnje ova dva brenda ogleda se i u tome da Schneider Electric Serbia Business Run za 5 godina postane prvi najveći sportski događaj u regionu koji je potpuno održiv! Ovaj ambiciozni cilj biće postignut postepenim uvođenjem inovativnih tehnoloških rešenja poput solarnih panela, reciklažnog sistema na svakoj trci…

Kompanija Schneider Electric prisutna je na tržištu punjača za električna vozila

Vrlo ste prisutni u domenu punjača za električna vozila. Koliko je Schneider Electric punjača postavljeno i kakvi su dalji planovi? A kakvi su planovi za narednu deceniju?

Schneider Electric je sa svojim proizvodima i rešenjima prisutan na tržištu punjača za električna vozila od 2011. godine i do sada je širom sveta instalirano blizu 150.000 priključnih mesta. U Srbiji i Crnoj Gori ovo tržište je u skladu sa trendovima aktivno počelo da se razvija unazad 4 do 5 godina i bližimo se brojci od 300 instaliranih punjača, sa jednim ili dva priključka.

Očekujemo da će u budućnosti potreba za punjačima eksponencijalno rasti i u rezidencijalnom i u segmentu komercijalnih i industrijskih zgrada, što će za posledicu imati i povećanu upotrebu električne energije.

Zbog toga Schneider Electric nastavlja dalje da razvija različite serije AC i DC punjača, kao i softverska rešenja kako bi krajnjim korisnicima obezbedio “pametno punjenje” i korisničko iskustvo najvišeg nivoa. Na tržištu Srbije i Crne Gore, u okviru našeg “EcoStruxure for eMobility” rešenja, trenutno su dostupni EVlink AC obični i pametni punjači snage do 22kW, DC brzi pametni punjači snage 24kW i EcoStruxure EV Charging Expert kontroleri sa integrisanim softverskim platformama za upravljanje raspoloživom snagom za punjenje i nadzor mreže punjača električnih vozila.

Početkom sledeće godine ćemo tržištu predstaviti nove modele AC i DC punjača, snaga od 7,4kW do 120kW.

Takođe, u procesu elektrifikacije saobraćaja se u cilju proizvodnje “Zelene električne energije”, kao jedan od imperativa nameće maksimalna upotreba obnovljivih izvora energije (solarnih elektrana, vetroparkova i sl.), zatim sistema za skladištenje energije, dok će i individualni proizvođači/potrošači, tzv. prosumeri, svojim kapacitetima činiti značajan deo jednog aktivnog i decentralizovanog elektroenergetskog sistema.

Schneider Electric se svojim rešenjima već nametnuo kao lider u digitalizaciji električne energije i decentralizaciji elektroenergetskih sistema, što će u budućnosti predstavljati jedan od osnovnih preduslova za pravilno funkcionisanje svih sistema, uključujući i mrežu punjača električnih vozila.

Schneider Electric je kompanija koja brine o rodnoj ravnopravnosti. Koliko žena zapošljavate? Koliko je izazovno biti direktorka u dominantno muškom poslu?

Naš koncept “Life is On”, koji se oslanja na ideju da osnažimo svakoga da koristi energiju i resurse koje ima na raspolaganju, na najbolji mogući način i tako obezbedi razvoj i održivost za sve, zapravo se vrlo lako može preneti i na druge segmente, poput pitanja rodne ravnopravnosti. Negujemo kulturu jednakih šansi i drago mi je da su glavni kriterijumi kojima se vodimo – kompetencije i odgovornost. U Srbiji, oko 35% naše kompanije čine žene. Žensko liderstvo je aktuelna tema, izazovi postoje, možda i određena doza skepse, ali mi je drago da mogu da posvedočim da se stereotipi o “Muškim i ženskim” poslovima polako ali sigurno razbijaju.