Dve decenije posvećenosti energetskoj tranziciji – Generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran na konferenciji OIE Srbija 2024

Na prošlogodišnjoj konferenciji OIE Srbija 2023, generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran Anne-Catherine de Tourtier, nedvosmisleno je podržala evropske proizvođače opreme, a da li se njen stav po ovom i drugim pitanjima promenio, saznaćemo na konferenciji OIE Srbija 2024 koja se održava 23. i 24. septembra u Vrdniku.

Iza nje je dugogodišnje iskustvo u industriji vetra. Kompaniji Nordex pridružila se 2003. godine kao četvrta zaposlena i bila je na različitim višim upravljačkim pozicijama u prodaji i razvoju projekata.

Bila je deo tima koji je pokrenuo aktivnosti Nordexa u Francuskoj gde je 2012. godine preuzela funkciju direktorke za Francusku i zemlje Beneluksa.

Rođena u francusko-nemačkoj porodici, uglavnom je odrastala u Aziji. Studirala je političke nauke u Berlinu i Parizu, a diplomirala je na Kolumbija Univerzitetu gde je stekla zvanje mastera međunarodnih poslova.

Nordex Grupa je relativno nov igrač sa velikim ambicijama na srpskom tržištu vetra. Nakon ulaska na tržište Srbije sa porudžbinom za 22 turbine iz serije Delta4000 za vetropark „Krivača“, Grupa je dobila još jednu veliku porudžbinu za vetropark od 95 MW u Srbiji. Početak instalacije turbina serije Delta4000 planiran je za 2024. godinu.

Predsednica Nordex France i generalna direktorka za Mediteran, Anne-Catherine de Tourtier, nominovana je za viteški Orden za nacionalne zasluge (Chevalier de l’Ordre National du Merite) u Francuskoj, od strane francuskog predsednika Emanuela Makrona, u ime Ministarstva energetike Francuske.

Ova važna titula Anne-Catherine de Tourtier odaje počast za 20 godina neprekidne posvećenosti energetskoj tranziciji i veliko je priznanje za sve zaposlene u Nordex France, bez kojih ovaj uspeh ne bi bio moguć. Takođe, ovo je i priznanje za ključnu ulogu industrije vetra u energetskoj tranziciji.

Anne-Catherine de Tourtier radi na različitim upravljačkim pozicijama za Nordex Group više od dve decenije i kao član odbora i predsednik francuskog udruženja za energiju vetra France Energie Eolienne od 2015. godine. Na ovim funkcijama je značajno doprinela razvoju energije vetra u Francuskoj. Ordre National du Merite je francuski nacionalni orden za zasluge, ustanovio ga je 1963. godine francuski predsednik Šarl de Gol i dodeljuje se za posebne zasluge u javnoj, civilnoj, vojnoj ili privatnoj sferi.