Dobro došli na stranicu Zelene ženske mreže!

Zelena ženska mreža je radno telo Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije koje za cilj ima da okupi sve dame zaposlene u kompanijama članicama Udruženja OIE Srbija koje umrežavanjem i zajedničkim inicijativama žele da doprinesu većem broju žena koje se bave obnovljivim izvorima energije.

Ova stranica, kao i kampanja promocije uspešnih žena koje se bave zelenom energijom i održivim razvojem, deo su projekta “Put do većeg učešća žena u sektoru obnovljivih izvora energije“  koje Udruženje OIE Srbija sprovodi uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji.

U narednim mesecima predstavićemo uspešne žene koje se već godinama direktno ili posredno bave obnovljivim izvorima energije i tako podstaći mlade dame da pri odabiru obrazovanja i profesionalnog angažmana, pokušaju sebe da pronađu u svetu obnovljivih izvora energije.

Glavne junakinje naših priča biće inženjerke, direktorke i menadžerke koje će svojim narativom srušiti predrasude da su za žene u elektroenergetskim kompanijama predviđene samo pozicije sekretarica i radna mesta nižih platežnih razreda. U Srbiji su žene direktori kompanija, inženjeri, rukovodioci projekata, direktori pravnih i finansijskih poslova, a uz to su majke, supruge, sestre, ćerke, doktorke nauka, predavači na fakultetima, sportistkinje i komšinice iz kraja.

Koliko ih ima, pokazaće anketa koju sprovodimo među kompanijama koje se javno deklarišu kao pravni subjekti koji se direktno ili indirektno bave obnovljivim izvorima energije.

Rodna ravnopravnost,  dostupna i obnovljiva energija su ciljevi održivog razvoja UN i mi smo ih u ovom projektu spojili, a Ambasada Kanade podržala, sa jasnim ciljem da glas o benefitima zelene energije dođe do mladih žena koje biraju profesiju ili onih koji razmišljaju o prekvalifikaciji, promeni posla i sektora.

Misija Zelene ženske mreže i cilj ovog projekta je inkluzivnost, te u rad Zelene ženske mreže i promociju uključujemo sve zainteresovane dame koje svojim primerom i doprinosom mogu da unaprede status žena u sektoru energetike. Ukoliko imate predlog za promociju dame koja je postigla neki značajan uspeh u oblasti zelene energije i održivog razvoja, ili baš Vi imate inspirativnu priču za našu stranicu, budite slobodni da svoj predlog i sugestiju pošaljete na office@oie.rs.

Uvereni smo da ova stranica u godinama pred nama može postati samostalni interaktivni portal koji će se baviti svim aspektima rodne ravnopravnosti u sektoru energetike.

Da, energija,  a naročito zelena energija, je ženskog roda!