WindEurope objavio Izveštaj o trendovima finansiranja i ulaganja u evropskoj industriji vetra u 2022.

Prema Izveštaju koji je objavio WindEurope u izgradnju novih vetroelektrana u Evropi uloženo je 17 milijardi evra, što je najniža cifra od 2009. Prikupljenim kapitalom finansirano je 12 GW novih vetroelektrana, što znači da će u narednih nekoliko godina, ove investicije dovesti do priključenja na mrežu 12 GW novih kapaciteta vetroelektrana.

U Evropskoj uniji je finansirano 10 GW novih projekata, znatno ispod potrebne stope od 31 GW godišnje za postizanje energetskih i klimatskih ciljeva. Uslovi finansiranja su postali teži, ali projekti energije vetra bi trebalo da pronađu dosta kapitala na raspolaganju, dok nacionalne vlade moraju da povrate poverenje investitora. Reforma tržišta električne energije trebalo bi da bude od pomoći.

Nemačka ima najviše novih vetroelektrana u 2022. godini, zahvaljujući prikupljenim 2,4 milijarde evra kapitala za izgradnju novih vetroelektrana na kopnu. Francuska i Poljska su zabeležile sledeće najveće investicije, u oba slučaja uloženo je u vetroelektrane na kopnu.

2022. je bila rekordna godina za akvizicije projekata sa 22,3 GW koja je prešla u ruke, 29% više u odnosu na 2021. i skoro 60% više od aktivnosti u 2018. Povećanje transakcija za projekte u ranoj fazi bilo je glavni pokretač rasta.

Uprkos izazovnim uslovima, ugovoreno je 6,6 GW PPA za obnovljive izvore energije, uključujući energiju vetra i sunca. Vetar i dalje čini 2/3 ukupnog ugovorenog kapaciteta i 50% kapaciteta ugovorenog 2022. godine.

Kompletan izveštaj: