Wind Europe

Nakon godišnje Skupštine Wind Europe, evropske asocijacije za energiju vetra čiji je član i OIE Srbija, usledila je trodnevna konferencija i sajam, na kojoj je govorilo 10 evropskih ministara i njihovih zamenika, na kojoj je bilo više od 400 izlagača i 8000 posetilaca. Najveći wind događaj organizovan je u skladu sa najvisim standardima.

Njegovo kraljevsko visočanstvo danski princ Henrik otvorio je veliku konferenciju “Electric city 2021” u organizaciji Wind Europe. Poželevši dobrodošlicu učesnicima i izražavajući  zadovoljstvo što je Kopenhagen domaćin prvog wind eventa uživo nakon izbijanja pandemije. On je otkrio da je energija dobijena iz vetra tog dana činila 42 posto proizvodnje električne energije u Danskoj.  People want wind – zaključak je plenarne sesije na kojoj su govorili predstavnici Evropske komisije, Wind Europe i čelnici najvećih kompanija u svojstvu ambasadora dogadjaja.

Prvog dana konferencije, govorili su ministarka energetike Belgije, ministri  iz Danske i Luksemburga, federalni državni sekretar za energetiku iz Nemačke, kao i predstavnici najvećih investitora. Ministarka energetike Belgije je najavila da će ta država početkom sledeće godine otvoriti javnu diskusiju o mišljenu građana o održivosti razvoja i vetroenergiji i da će rezultat te diskusije biti jedan od kriterijuma za neke buduće investicije.

Direktor kompanije Shell je otvorio i pitanje rodne ravnopravnosti ukazujući na podatak da 70 posto studenata tehničkih fakulteta čine muškarci mora da se menja u korist dama koje imaju svoje mesto u svetu obnovljivih izvora energije.

Održana je i panel diskusija gde su proizvođači turbina govorili o stanju u industriji, dok su predstavnici ministarstava energetike iz Letonije, Estonije i Danske dali svoje viđenje na plenarnoj sesiji.