Vlada planira da u sistem uključi još 1.300 “zelenih” MW – Objavljen detaljni plan aukcija za struju iz vetro i solarnih elektrana do 2025.

Vlada Srbije usvojila je Plan sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025. Plan je fokusiran na tehnologije proizvodnje električne energije iz vetroelektrana i proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana.

U planu nema podsticanja izgradnje malih hidroelektrana u trogodišnjem periodu, zbog, kako se navodi u obrazloženju, izazova u vezi sa pitanjem njihove ekološke prihvatljivosti.

Ukupan kapacitet za koji se može steći pravo na podsticaje u sistemu tržišne premije u periodu od naredne tri godine iznosi 1.000 MW za tehnologiju vetroelektrana i 300 MW za tehnologiju solarnih elektrana.

Prve aukcije u drugom kvartalu 2023.

Predviđeno je da se prve aukcije za dodelu tržišne premije održe u drugom kvartalu 2023. godine za 400 MW kapaciteta vetroelektrana i 50 MW kapaciteta solarnih elektrana.

Naredne aukcije za dodelu tržišne premije će se održati u prvom kvartalu 2024. godine, gde će kvota aukcije iznositi 300 MW za vetroelektrane i 100 MW za solarne elektrane, i u prvom kvartalu 2025. godine, gde će kvota aukcije iznositi 300 MW za vetroelektrane i 150 MW za solarne elektrane.

Prve aukcije u ovoj godini biće sprovedene u klasičnoj i jednostavnijoj formi, gde se podsticaji dodeljuju na osnovu finansijske ponude.

Plan je, kako se navodi da buduće aukcije uključe i druge kriterijume, poput spremnosti proizvođača da električnu energiju ponude garantovanom snabdevaču za potrebe garantovanog snabdevanja domaćinstava i malih kupaca ili drugom krajnjem kupcu kroz direktan ugovor o otkupu obnovljivih izvora energije, čime će se obezbediti da korisnici podsticaja prodaju električnu energiju u Srbiji za potrebe građana i privrede.

– Uzimajući u obzir vremenski rok između sprovođenja aukcije i puštanja u rad proizvodnog kapaciteta za koji se na aukciji stekne pravo na podsticaje, a koji je specifičan za svaku vrstu tehnologije, u narednom periodu od tri godine, očekuje se da će u prvom kvartalu 2025. godine biti pušten u rad kapacitet solarnih elektrana koji stekne pravo na podsticaje na prvoj aukciji (50 MW), dok se u četvrtom kvartalu 2025. godine očekuje da će u rad biti puštena većina kapaciteta vetroelektrana koje steknu pravo na podsticaje na prvoj aukciji (300 MW), kao i većina kapaciteta solarnih elektrana koji steknu pravo na podsticaje na drugoj aukciji (50 MW) – navodi se.

Elektrane na biogas nisu obuhvaćene Planom jer su trenutno za 68,26 MW rezervisane fid-in tarife čija se realizacija očekuje do kraja 2025. godine, što će u slučaju realizacije sa postojećim kapacitetom od 28,48 MW obezbediti skoro 100 MW kapaciteta iz ove tehnologije.

Ovo je, kako se navodi, više nego dovoljno imajući u vidu da je trenutno fid-in tarifa za električnu energiju proizvedenu u biogasnim elektranama veoma visoka i iznosi 200 €/MWh, pa bi dodatno podsticanje biogasnih elektrana moglo da dovede do prekomernog opterećenja sistema podsticaja.

Planom nisu predviđene aukcije ni za ostale tehnologije poput elektrana na biomasu, geotermalne i druge elektrane, imajući u vidu da nema projekata koje bi postupak učinile konkurentnim.

Izvor: eKapija