Vetroparkovi Čibuk 1, Kovačica i Alibunar podržali akciju čišćenja otpada u Deliblatskoj peščari 

Vetroparkovi iz Banatskog regiona – Čibuk 1, Kovačica i Alibunar  – podržali su Akcioni plan za biodiverzitet u Deliblatskoj peščari čiji je cilj povećanje brojnosti populacije stepskog sokola u ovoj oblasti. Akcioni plan u ime vetroparkova sprovodi organizacija BirdLife Srbija, nacionalni ogranak međunarodne organizacije posvećene zaštiti ptica.

Akcija čišćenja ilegalno odloženog otpada sa velikih stepskih pašnjaka na južnom obodu Deliblatske peščare održana je u subotu 27. aprila, kao prva terenska aktivnost u okviru Akcionog plana za biodiverzitet.

Akciji BirdLife Srbija pridružili su se volonteri iz raznih delova Srbije, kao i lokalni aktivisti iz neformalne grupe “Zdravo Deliblato”. Grupa od preko 50 ljubitelja prirode, uz pomoć jednog bagera i jednog kamiona, sakupila je preko 100 kubnih metara čvrstog otpada za oko četiri sata rada.

Kako saopštavaju organizatori, širi lokalitet nazvan Hatarice, decenijama je zapušten. Zbog nemara, njegovi delovi su prekriveni različitim otpadom, prvenstveno iz domaćinstava okolnih sela i vikend naselja.

Stepe Hatarica su dom nekim od najređih i najugroženijih vrsta ptica, kao što su stepski soko, modrovrana, leganj, pirgasta grmuša, kao i atraktivnim pticama poput pčelarice, pupavca i ćubaste ševe. Ovde takođe žive retki i strogo zaštićeni sisari – tekunice i slepe krtice, kao i balkanski gušter koji naseljava mali broj lokaliteta u Srbiji.

Zbog važnosti predela za opstanak različitih vrsta ptica i brojnosti njihovih populacija, Deliblatska peščara je uvrštena u područje za ptice od međunarodnog značaja (IBA).

Više informacija možete pronaći na linku.

Foto: Kalman Moldvai