VE Krivača završena, sledi izgradnja vetroparka Pupin i širenje servisne mreže

Kompanija Nordex Group, redovni član Udruženja OIE Srbija, kraj godine u našoj zemlji dočekuje radeći punom parom. Završeno je instaliranje vetrogeneratora na VE Krivača čije se puštanje u probni rad očekuje uskoro, ali, nema predaha – sledeći projekat planiran za realizaciju u 2024. godini je VE Pupin sa preko 94MW instalisane snage (16 vetroagregata).

O ambicioznim planovima jednog od vodećih svetskih proizvođača vetrogeneratora razgovaramo sa generalnim direktorom za Srbiju Vladimirom Kolarevićem koji se Nordexu pridružio u decembru prošle godine.

Po obrazovanju magistar mašinstva, od početka karijere usmeren je na sektor energetike. Prva radno iskustvo imao je u inženjering firmi, u sektoru za gas, radeći na projektima unutrašnjih gasnih instalacija, gasnih kotlarnica i gasovoda. Naredne četiri godine radio je kao savetnik u Ministarstvu energetike i rudarstva, na poslovima unapređenja energetske efikasnosti krajnjih korisnika, kao i u sektoru za obnovljive izvore energije, gde je, između ostalog, pripremao legislativu za povećanje korišćenja OIE u Srbiji.

Povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije doprineo je i radom u Udruženju malih hidroelektrana u Srbiji, na poziciji jednog od članova Upravnog odbora. U bogatoj biografiji upisao je i godinu dana koje je proveo radeći kao razvojni menadžer za projekte vetroelektrana, a priliku da se pridruži Nordexu nije mogao da propusti.

Iza ove kompanije je dinamična godina u kojoj su  oformili sjajan tim inženjera angažovanih na izgradnji vetroparka Krivača. Paralelno su osnovali i servisni centar koji će opsluživati pomenuti vetropark i druge koje će, kako se nada naš sagovornik, ova kompanija izgraditi u Srbiji.

U intervjuu za naš portal Kolarević otkriva da je VE Krivača izuzetno složen i zahtevan projekat koji se značajno razlikuje od ostalih vetroparkova u Srbiji. Saznali smo i koja je najveća turbina u ponudi ove kompanije, ali i sa kojim izazovima se proizvođači vetrogeneratora trenutno suočavaju. 

VE Krivača je izuzetno složen i zahtevan projekat

Kompanija Nordex je jedan od najvećih proizvođača vetrogeneratora u svetu. U koliko država ste zastupljeni i koliko GW ste do sada instalirali?

– Kompanija Nordex je jedan od najvećih proizvođača vetrogeneratora u svetu. Naša misija je da obezbedimo čistu i obnovljivu energiju za buduće generacije. Imamo globalno prisustvo u preko 44 država, gde smo instalirali više od 47 GW vetroelektrana. Naš portfolio obuhvata najsavremenije onshore turbine, koje pružaju optimalna rešenja za različite klimatske i geografske uslove. Ponosni smo na našu inovativnost, kvalitet i pouzdanost, koje nas čine vodećim proizvođačem u ovoj oblasti.

U Srbiji ste završili instaliranje vetrogeneratora na VE Krivača čije se puštanje u probni rad očekuje do kraja godine. Sa kojim ste se izazovima susretali u Srbiji prilikom osnivanja firme i realizacije prvog projekta?

– VE Krivača je izuzetno složen i zahtevan projekat koji se značajno razlikuje od ostalih vetroparkova u Srbiji. Lokacija je veoma nepristupačna, sa strmim usponima koji dostižu i do 20% na nekim mestima. Na ovoj lokaciji, koja se nalazi na niskoj nadmorskoj visini, klimatski uslovi su vrlo surovi i nestabilni. Sneg je česta pojava i može da pada sve do četvrtog meseca u godini.

Jedan od glavnih izazova je bio usklađivanje internih pravila kompanije sa zakonskim okvirom Republike Srbije i prilagođavanje našem tržištu. Takođe, bilo je neophodno pronaći pouzdane partnere u oblastima logistike, transporta i drugih usluga koji su imali ključnu ulogu u realizaciji prvog projekta u Srbiji. Posebno treba istaći profesionalne ekipe na terenu koje su radile pod teškim uslovima, kao i dobar timski duh koji je vladao među svim učesnicima projekta.

Lokacija na kojoj se nalazi VE Krivača je veoma nepristupačna

Koji je sledeći projekat? U izveštaju WindEurope za drugi kvartal 2023. godine pročitali smo da ste sklopili novi ugovor, te nas interesuje kada i gde stižu nove Nordex turbine?

– Sledeći projekat planiran za realizaciju u 2024. godini je VE Pupin, investitora Enlight K2-Wind d.o.o., sa preko 94MW instalisane snage (16 vetroagregata) koja predstavlja proširenje postojeće VE Kovačica.

Kakve su vam ambicije na srpskom tržištu, imajući u vidu da je mnogo projekata i investitora na tržištu, a vrlo malo obezbeđenih finansijskih konstrukcija i sklopljenih ugovora za kupovinu opreme?

– Na srpskom tržištu naše ambicije su visoke i usmerene na to da budemo deo što većeg broja projekata koji se realizuju. Svesni smo da je jedan od najvećih izazova za investitore obezbeđivanje adekvatnog finansiranja za njihove projekte. Zato Nordex nastoji da ponudi rešenja koja omogućavaju smanjenje troškova izgradnje i povećanje efikasnosti i dostupnosti vetroparkova kroz kvalitetan i pouzdan servis. Naš cilj je da pomognemo našim kupcima da smanje svoj investicioni rizik i povećaju svoj prihod. U skladu s tim, naše ambicije su da proširimo našu servisnu mrežu u Srbiji i da osposobimo lokalni tim inženjera koji će biti u stanju da pruži podršku izgradnji novih kapaciteta na zapadnom Balkanu.

Da li pružate uslugu održavanja vetroelektrana ili Vaš tim završava misiju nakon instalacije?

– Jedna od najvažnijih komponenata pouzdanog rada vetroelektrane je kvalitetna i redovna usluga održavanja. Nordex nudi uslugu održavanja vetroelektrana našim klijentima koji žele da obezbede optimalan rad i performanse svojih turbina. Naš tim servisera je obučen i iskusan u rešavanju različitih problema, od zamene rezervnih delova, do dijagnostike i popravke kvarova. Naša mreža servisnih lokacija pokriva više od 32GW instalirane snage širom sveta, sa 350 servisnih centara i 3800 zaposlenih. Nordex se zalaže za kvalitet i pouzdanost naših proizvoda i usluga, kako bismo pomogli našim klijentima da ostvare svoje ciljeve i dobit.

Nordex ima 350 servisnih centara širom sveta

Kakve su Vam ambicije u zemljama regiona?

– Nordex pažljivo prati razvoj tržišta u zemljama zapadnog Balkana i svestan je pozitivnih trendova pojedinih država za povećanje udela obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu. Sistematski prilazimo svakom novom tržištu, i na osnovu toga donosimo odluku da li i kada ćemo ući na neko tržište. Trenutno imamo dosta aktivnosti u Grčkoj i Srbiji, a pažljivo pratimo situaciju u zemljama bivše Jugoslavije, kao i Bugarskoj.

Koje Nordex vetroturbine su trenutno u ponudi? Koja je najveća onshore, a koja offshore vetroturbina?

– Nordex ne proizvodi offshore vetroturbine, već se fokusira na optimizaciju onshore tehnologije. Nordex pruža individualnu podršku svakom klijentu, uzimajući u obzir specifičnosti terena, klimatske uslove i regulatorne zahteve. Na osnovu detaljne analize, Nordex preporučuje najbolju turbinu za svaku lokaciju, koja će obezbediti najveću efikasnost i pouzdanost.

Sa takvim pristupom Nordex je jedan od vodećih proizvođača onshore vetroturbina na svetu, sa bogatim iskustvom i inovativnim rešenjima. Trenutno najveća turbina je iz serije DELTA4000, koja se sastoji od različitih modela turbina instalisane snage od 4 do 6.8 MW. Najveća onshore vetroturbina koju nudimo je N175/6.X, koja ima prečnik rotora od 175 metara i visinu gondole od 120 metara. Ova turbina je posebno pogodna za lokacije sa slabim i umerenim vetrovima, jer omogućava visok kapacitet proizvodnje električne energije.

Do sada instalirano više od 47 GW vetroelektrana

Industrija energije vetra se suočila sa problemima poslednjih godina, došlo je do poskupljenja opreme i velikih problema i kašnjenja u lancu snabdevanja. Da li je kriza prevaziđena? Koji su izazovi sa kojima se trenutno suočavate kao proizvođači vetrogeneratora?

– Kriza uslovljena prvenstveno Covidom-19 i ratovima, značajno je uticala i na poslovanje Nordexa, gde je najveći uticaj nastao na rokove isporuke opreme i komponenti koje se ugrađuju, što predstavlja i jedan od izazova, kao i dostupnost sirovina na tržištu za proizvodnju delova i komponenti.

Nordex je uspešno prevazišao najteži period krize izazvane pandemijom COVID-19 i ratnim sukobima koji su uticali na globalnu industriju energije vetra. Uprkos povećanju cena opreme, nestašici materijala i poremećajima u lancu snabdevanja, Nordex je nastavio da isporučuje visokokvalitetne vetrogeneratore svojim klijentima širom sveta.

Nordex je razvio efikasan sistem upravljanja rizicima koji omogućava brzo prilagođavanje promenljivim uslovima na tržištu. Posvećene nabavne službe rade na tome da obezbede stabilne cene od naših dobavljača i da se poštuju dogovoreni rokovi isporuke kako se ne bi stvorili zastoji kod isporuke turbina.

Koji su prosečni rokovi za isporuku?

– Okvirni rok za isporuku je do godinu dana od dana potvrde porudžbine. Međutim, ovaj rok može varirati u zavisnosti od raspoloživosti materijala, kapaciteta proizvodnje i drugih faktora koji mogu uticati na proces izrade turbina. Isporuka se planira u saradnji sa kupcem, uzimajući u obzir njegove potrebe i mogućnosti. Treba naglasiti da se isporuka vrši samo kada je ugradnja turbina moguća i kada su se stekli uslovi za bezbednu ugradnju.

Foto: Nordex