Važno je istaći značaj ženskog liderstva u današnjem svetu

Jedna prezentacija bila je prekretnica u njenom životu – kada je kao srednjoškolka  slušala mlade profesore i studente kako sa velikom strašću predstavljaju Tehnički fakultet u Boru, i sama je poželela da studira inženjerski menadžment. Danas, Milena Abrašević zna da to nije bio samo korak ka obrazovanju, već  investicija u budućnost i put ka ostvarenju profesionalnih snova.

Put se nastavio 2021. godine kada se, zahvaljujuću programu Moja prva plata, pridružuje kompaniji Eko Step Pelet, i to upravo u trenutku kada su bili usred realizacije ambicioznog projekta – izgradnje solarne elektrane snage 1 MW na krovovima fabrike.

U razgovoru za portal OIE Srbija, Milena Abrašević otkriva šta je sve naučila zahvaljujući ovom projektu, koliko je važno da devojke vide primere žena koje su uspešne na liderskim pozicijama i zašto bi mladima savetovala da karijeru grade u svetu obnovljivih izvora energije.

Diplomirali ste na Tehničkom fakultetu u Boru. Kako ste se opredelili da studirate tehnički fakultet?

– Učenje je često putovanje otkrića, a jedna od ključnih raskrsnica na tom putu za mene je bila prezentacija o Tehničkom fakultetu u Boru koja se održala dok sam bila u srednjoj školi. Sećam se kako su mladi profesori i studenti na 3. i 4. godini fakulteta energično predstavljali svoje iskustvo i strast prema inženjerskom menadžmentu. Ta prezentacija nije samo izazvala moju pažnju; ona je probudila žar u meni da se upustim u izazov studiranja na tom fakultetu.

Nakon što sam se pridružila Tehničkom fakultetu u Boru i izabrala smer inženjerskog menadžmenta, shvatila sam da je to bila jedna od najboljih odluka koje sam ikada donela. Naša zajednica mladih naučnika i stručnjaka pružila je ne samo izvanredno obrazovanje već i inspirativno okruženje za rast i razvoj.

Kroz četiri godine studija, stekla sam ne samo teorijsko znanje, već i praktične veštine koje su mi bile neophodne za uspešan ulazak u profesionalni svet. Profesori su bili mentori koji su nas podsticali da razmišljamo kritički, istražujemo nove ideje i primenjujemo naučene koncepte na realne probleme.

Sada, nakon završetka fakulteta, osvrćem se na tu prezentaciju kao na prekretnicu u mom životu. Upisivanje Tehničkog fakulteta u Boru i odabir smera inženjerskog menadžmenta nije bio samo korak ka obrazovanju; to je bila investicija u moju budućnost i put ka ostvarenju profesionalnih snova.

Koliko devojaka je bilo u Vašoj generaciji na fakultetu? Da li ste se tokom studija susretali sa predrasudama zbog pola?

– Kada sam se pridružila svom fakultetu, u mom ulasku u prvu godinu, sećam se živopisne slike – oko 120 mladih umova, spremnih da zaronimo u svet znanja. U tom vrtlogu energije, mislim da je muškaraca bilo nešto više, ali ta proporcija nije dugo ostala nepromenjena. Kako su se godine studiranja odmicale, primetila sam da je moj odsek postao skoro pa savršeno uravnotežen, sa jednakim brojem muškaraca i žena koji su zajedno gradili svoje akademske puteve.

Tokom svog boravka na fakultetu, imala sam zadovoljstvo da budem okružena raznolikim perspektivama i iskustvima, a pol nikada nije bio prepreka ili faktor koji bi uticao na to kako sam tretirana ili ocenjivana. To je bilo osvežavajuće otkriće, s obzirom na priče koje sam čula o predrasudama u nekim drugim oblastima.

Svaki radni dan je prilika za učenje i napredovanje

U našoj zajednici, fokus je uvek bio na individualnim sposobnostima i doprinosima, bez obzira na pol. Ta inkluzivna atmosfera nije samo omogućila svima da se osnaže i razvijaju, već je takođe doprinela stvaranju jednog podsticajnog okruženja gde su ideje slobodno kružile, a saradnja bila ključ za uspeh.

Sada, dok se osvrćem na ta vremena, shvatam da je moje iskustvo na fakultetu bilo ne samo obogaćeno znanjem, već i ojačano poštovanjem prema različitostima i otvorenosti prema inkluziji u svakom aspektu života.

U kompaniji Eko Step Pellet radite od 2021. godine. Kako izgleda Vaš radni dan?

– Svitanje donosi novi dan ispunjen izazovima i mogućnostima na mom prvom poslu u struci nakon završetka fakulteta. Kroz državni program “Moja prva plata”, imala sam privilegiju da apliciram za poziciju stručnog saradnika za ekonomsko-finansijske poslove. Nakon intenzivnih devet meseci prakse, gde sam svakodnevno učila pod mentorstvom direktorke Svetlane, ponuđena mi je prilika da ostanem i nastavim da doprinosim razvoju preduzeća.

Moj radni dan započinje avanturom gradskim prevozom dok se upućujem ka poslu, sa kratkom pauzom da svratim po doručak kod jedne drage bake. Već u 8 časova, zakoračujem u kancelariju spremna za nove izazove. Prvo što radim je obrađivanje izvoda koji su stigli iz banke, a zatim ih prosleđujem kolegi iz knjigovodstva, koji ima kancelariju preko puta.

Tokom dana, moj posao obuhvata raznovrsne zadatke, uključujući stalnu komunikaciju sa koleginicama iz fabrike koje se bave administracijom, kao i sa svojim mentorom i direktorkom Svetlanom. Odgovaram na telefonske pozive i mejlove potencijalnih klijenata, pružajući im sve potrebne informacije. Takođe sam odgovorna za praćenje tekućih transakcija i izmirivanje finansijskih obaveza preduzeća prema dobavljačima.

Na kraju radnog dana, sastavljam detaljan dnevni izveštaj, reflektujući sve aktivnosti i postignuća. Svaki radni dan je prilika za učenje i napredovanje, dok istovremeno doprinosim uspehu tima i rastućem ugledu preduzeća.

Koliko ste naučili o obnovljivim izvorima energije zahvaljujući poslu?

– Eko Step mi je pružio izuzetnu priliku kada sam se pridružila firmi, upravo u trenutku kada su bili usred realizacije ambicioznog projekta – izgradnje solarne elektrane snage 1 MW na krovovima naše fabrike. Bio je to impresivan poduhvat koji je obuhvatao ne samo tehničke aspekte, već i strateško planiranje i održivost.

Dan koji je ostao urezan u sećanju svih nas bio je 21. juna 2022. godine – dan kada smo svečano otvorili našu solarnu elektranu. Postali smo deo sistema kupac-proizvođač, koristeći veći deo proizvedene električne energije za sopstvene potrebe, dok smo višak isporučivali u energetski sistem. Tokom realizacije ovog projekta, stekla sam duboko razumevanje obnovljivih izvora energije i prošla kroz sve korake, od same ideje pa sve do faze izgradnje elektrane.

Bila je to, ne samo lekcija o tehnologiji, već i o strateškom vođenju projekata. Praćenje rezultata elektrane postalo je rutina, a beneficije ovog poduhvata na dugoročnom planu postale su jasne. Učestvovati u ovom projektu nije bilo samo profesionalno iskustvo; bilo je to učenje iz prve ruke o tome kako inovacija i održivost mogu zajedno oblikovati budućnost poslovanja.

Osim toga, mnogo sam naučila o peletu od biomase koji takođe spada u obnovljive izvore energije i ima znatne prednosti u odnosu na tradicionalna fosilna goriva, kod očuvanja životne sredine. Ponosno mogu reći da je pelet kompanije Eko Step Pellet 100% domaćeg porekla. Proizvodi se od 100% bukovog drveta, bez ikakvih dodataka. Ovako dobijen pelet ima nisku emisiju CO2 gasova, sadrži minimum vlage i pepeo pri sagorevanju je ispod 1,2%, što je potvrđeno i Evropskim sertifikatom EnPlus Standard A2 klasom.

Na čelu Vaše firme nalazi se žena. Koliko je to važno za  promovisanje rodne ravnopravnosti?

– Apsolutno se slažem da je važno istaći značaj ženskog vođstva i liderstva u današnjem svetu. Smatram da je ključno da mlade devojke vide primere žena koje su uspešne na pozicijama vođa i lidera, jer to ne samo što ih inspiriše, već im daje veru u sopstvene mogućnosti i potencijal.

Kroz lično angažovanje i posvećenost, verujem da možemo da promenimo percepciju i podstaknemo više žena da se usude da streme ka visokim pozicijama. Na taj način, ne samo da stvaramo ravnopravnije radno okruženje, već i oblikujemo budućnost u kojoj su žene jednako zastupljene u donošenju ključnih odluka i vođenju timova.

Kompaniji Eko Step Pellet Milena Abrašević se pridružila 2021. godine

Završili ste obuku u okviru projekta za osnaživanje žena u preduzetništvu POWER. Koja iskustva ste stekli?

– Uzbuđeno delim svoje iskustvo sa obuke POWER, koja je proizašla iz saradnje profesora Tehničkog fakulteta iz Bora i Australijske ambasade. Ova inicijativa privukla je žene iz celog Borskog okruga – od studenkinja do majki i domaćica, kao i svih onih koje su sanjale o pokretanju sopstvenog biznisa, ali nisu bile sigurne kako to ostvariti.

Kroz ovaj projekat, korak po korak smo istraživale procese stvaranja poslovnog plana. Počevši od uvodnog segmenta koji nas je uveo u značaj biznis plana, svaka žena je imala priliku da razvije svoju ideju, pri čemu su raznolikost i kreativnost bile ključne. Onda smo zajedno radile na definisanju krajnjeg cilja, strategija i praktičnih rešenja za sprovođenje ideja u delo.

Ono što je bilo posebno inspirativno bilo je slušati razmišljanja žena koje su imale hobije koje bi želele da pretvore u posao, kao i one koje su već imale svoj biznis, ali su tragale za načinima kako ga unaprediti i učiniti još uspešnijim. Ova obuka nije samo bila edukativna; bila je to zajednička avantura puna ideja, podrške i motivacije, koja je svakoj od nas donela korisna znanja i samopouzdanje za buduće poslovne poduhvate.

Da li biste devojkama savetovali da karijeru grade u OIE sektoru?

– Dajem snažan savet svim mladim ženama: neka hrabro krenu putem karijere u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE). Ova grana industrije ne samo da donosi ogroman potencijal za lični i profesionalni razvoj, već i igra ključnu ulogu u očuvanju naše planete Zemlje.

U svetlu sve veće važnosti obnovljive energije, postaje jasno da je to budućnost energetskog sektora. Biti deo tog razvoja znači ne samo raditi za svoju karijeru, već i doprinositi globalnim naporima za zaštitu životne sredine. Svesnost o ovoj činjenici podstiče nas da neprestano radimo na proširivanju našeg znanja i veština kako bismo bili korak ispred u ovom dinamičnom i rastućem sektoru.

Dakle, moj savet je jasan: neka se ne ustručavaju da iskoriste prilike koje pruža oblast obnovljivih izvora energije. Neka budu hrabre, ambiciozne i spremne da preuzmu vođstvo u stvaranju svetlije budućnosti za sve nas.