Svečano otvoren poslovni forum ,,Zapadni Balkan-Španija, Dani multilateralnih prilika”

Poslovni forum ,,Zapadni Balkan-Španija, Dani multilateralnih prilika”, u organizaciji španske agencije za izvoz i investicije (ICEX) i Trgovinskog odeljenja Ambasade Kraljevine Španije u Srbiji počeo je danas u hotelu Hyatt Regency Belgrade uvodnim obraćanjem Gorana Vesića (ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Hose Maria Blaska (direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i IKT, ICEX) i ambasadora Kraljevine Španije u Srbiji, Nj.E. Raula Bartolome Moline.

Govornici su pozvali investitore iz Španije da investiraju u Srbiju i region zapadnog Balkana.

Na prvom panelu sa temom ,,Izvori finansiranja projekata u Srbiji” govorili su predstavnici pridruženih članova Udruženja OIE Srbija Matteo Colangeli (direktor za Zapadni Balkan, EBRD), i Ary Naïm (regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, IFC), kao i Nicola Bertolini (šef delegacije EU za saradnju sa Srbijom), Alessandro Bragonzi (šef regionalnog predstavništa EIB-a) kao i Nicola Pontara (direktor Svetske banke u Srbiji).

Sutra je na agendi sa početkom u 9 časova energetski panel koji moderira Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija sa temom ,,Poslovne prilike u energetskom sektoru u Srbiji”. Učesnici panel diskusije biće: Jovana Joksimović (pomoćnik ministra, Ministarstvo rudarstva i energetike RS), Rade Mrdak (savetnik ministra, Ministarstvo rudarstva i energetike RS), Nikola Obradović (direktor za međunarodne i regulatorne poslove, AD EMS), Aleksandar Jakovljević (direktor za strategiju, JP EPS) i Gligo Vuković (projektni menadžer, Delegacija EU u Srbiji).

Forum je okupio španske kompanije i kompanije  Zapadnog Balkana, a kako ističu organizatori, održava se kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, što je započeto prošle godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i održavanjem poslovnog foruma Španija – Srbija u novembru 2022. godine.