Srećan Međunarodni dan žena u inženjerstvu!

Međunarodni dan žena u inženjerstvu tradicionalno se obeležava 23. juna. 

Globalno, žene čine tek 15% radne snage u oblasti inženjerstva. Ove godine, Međunarodni dan žena u inženjerstvu se obeležava desetu godinu zaredom, sa ciljem promocije žena inženjera. Mašinstvo, računarstvo i hemijsko inženjerstvo su tri inženjerske oblasti koje su žene najčešće birale u 2020. godini.

Svaka četvrta fakultetska diploma (24,2%) u oblasti inženjerstva izdata je ženi.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije u okviru Zelene ženske mreže Udruženja okuplja uspešne žene koje rade u sektoru obnovljivih izvora energije.

Za žene koje grade karijeru u oblasti inženjerstva ključne su dve stvari, podrška za balans između karijere i porodice i mogućnosti za profesionalni razvoj.

Prva diploma inženjera elektrotehnike na Univerzitetu u Beogradu izdata je u februaru 1923. godine. Prva žena koja je stekla diplomu inženjera mašinsko-elektrotehničke struke bila je Desanka V. Perišić, rođena 1905. godine, iz Požege. Diplomirala je 1931. godine, samo osam godina nakon što je omogućen izbor diplomskog rada iz oblasti elektrotehnike.

Godine 1994. žene čine približno 25% diplomiranih inženjera na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (približno 100 žena od ukupno 410 diplomaca), dok 2022. godine procenat žena dostiže 37% (155 žena od ukupno 416 diplomaca).

Kratki film posvećen Međunarodnom danu žena u inženjerstvu koji je pripremilo Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, možete pogledati ovde.

OIE Srbija – Međunarodni dan žena u inženjerstvu

Izvori: Društvo žena inženjera (Society of Women Engineers); Imenik inženjera elektrotehnike koji su diplomirali na Univerzitetu u Beogradu 1923-2022.