Solarna elektrana i toplotna pumpa uz pomoć državnih subvencija

Dugogodišnji član Udruženja OIE Srbija, Green Watt innovations d.o.o. uspeo je da na najbolji mogući način omogući građanima da na jednom mestu, uz korišćenje subvencija Ministarstva rudarstva i energetike,  maksimalno povećaju energetsku efikasnost svojih porodičnih kuća.

U trećem krugu javnog poziva koji je raspisalo Ministarstvo, firma Green Watt Innovations d.o.o je proširila svoju delatnost sa ugradnje solarnih FN sistema  na polje ugradnje solarnih kolektora i ugradnju toplotnih pumpi sistema vazduh – vazduh i vazduh – voda i ugradnje cevne i radijatorske instalacije.

Upravo u ovom krugu javnog poziva, kompaniju je kontaktirao građanin iz beogradskog naselja Rakovica, u potrazi za savetom. Uzevši u obzir da je njegov stambeni objekat površine 150m2 izgrađen po svim ekološkim standardima (da ima spoljašnju i unutrašnju izolaciju, PVC stolariju, izolovanu ploču i krov), a da ima konstantnu potrošnju električne energije u višoj tarifi, da za vreme grejne sezone potroši između 5 i 7 tona uglja, kompanija nije imala dilemu.

Krajem oktobra 2023. godine Green Watt innovations d.o.o. je nakon proračuna kroz proces subvencija Ministarstva izdao predračune za konkurs za dve pojedinačne mere i nakon odobrenja u januaru 2024.  ugradio solarni FN sistem snage 6 kW i toplotnu pumpu sistema vazduh – voda snage 16kW.

Evropska istraživanja koja su vođena u prethodnih nekoliko godina su pokazala da kombinacijom ovakva dva sistema energetska efikasnost ovog porodičnog doma može biti 60% veća u odnosu na isto takvo domaćinstvo koje se greje na gas i nema instaliranu solarnu FN elektranu.

Solarna FN elektrana instalirana klijentu može proizvesti do 7MWh na godišnjem nivou koje u statusu kupca proizvođača može uz racionalnu potrošnju iskoristiti za maksimalno smanjenje troškova u korišćenju električne energije za grejanje tokom grejne sezone.

Za toplotnu pumpu i njen što kvalitetniji rad važno je da se u proračun ubace sve poznate pojedinosti (kvadratura prostorija, broj prostorija, veličina i broj radijatora, sistem cevne instalacije) i da se izabere optimalna snaga.

Klijent je ostvarivanjem prava na subvenciju dve pojedinačne mere od Ministarstva u krajnjoj računici platio jedan sistem, dok je drugi praktično dobio gratis i omogućio isplativost svog sistema na period od četiri godine.

Autor: Marko Vidojević

Foto: Green Watt Innovations d.o.o. Beograd/Dalibor Ilić